Nyheder

17. juni 2021

IFU INVESTERER I SOLPARK PÅ 250 MEGAWATT I INDIEN

IFU har underskrevet en aktionæroverenskomst med ACME og UNOPS om at opføre og finansiere en solpark på 250 megawatt i den indiske delstat Rajasthan. Anlægget vil forsyne ca. 500.000 husstande med elektricitet og bliver en af IFU’s største investeringer i vedvarende energi til dato, målt på kapacitet i megawatt. Investeringen foretages på vegne af Danish SDG Investment Fund, som er baseret på kapitalindskud fra den danske stat, større danske pensionsselskaber og andre private investorer.

I dag er mere end 60 procent af den energi, der produceres i Indien, baseret på kul eller gas. Derfor er vedvarende energi højt prioriteret af den indiske regering med henblik på både at reducere CO2-udledning og imødekomme det stigende energibehov fra en voksende økonomi, befolkning og urbanisering.

Projektet vil tilføre 250 megawatt solenergi til det nationale elnet og forsyne 500.000 husstande med elektricitet. Det sker på baggrund af  en 25-årig PPA-aftale med Solar Energy Corporation of India Limited (SECI), der er et AA-klassificeret offentligt energiselskab ejet af den indiske regering.

”Investeringen lever op til vores ambition om at skabe grønne, ligeværdige og inkluderende samfund, fordi den bidrager til  Indiens grønne omstilling og øger energiforsyningen, så  flere mennesker i Indien kan få forbedret deres levevilkår.”

Rahul Dubey, Investment Director i IFU.

Stærke medinvestorer
Projektet er udviklet af Acme Solar, som er en førende udvikler og producent af solenergi i Indien og driver solcelleanlæg på i alt 2,6 gigawatt.

Projektets samlede omkostninger er på 1,1 mia. kr., og IFU har en aktieandel på 39 procent. IFU’s investering er foretaget på vegne af Danish SDG Investment Fund, som er baseret på kapitalindskud fra den danske stat, større danske pensionsselskaber og andre private investorer.

FN-organisationen UNOPS er medinvestor gennem Sustainable Investments in Infrastructure and Innovation (S3i), som er etableret for at skabe både social og miljømæssig impact.

”Et af de vigtigste globale tilsagn om at imødegå klimaforandringer handler om at levere ren og grøn elektricitet. Vi har brug for hurtig omlægning fra fossile brændstoffer til vedvarende energi. UNOPS er stolte over at støtte Indiens klimamål og alle partnerne i dette banebrydende vedvarende energiprojekt,” siger Grete Faremo, UN Under-Secretary General og Executive Director i UNOPS.

”Vi er glade for at kunne vise vores opbakning til den indiske regering og befolkning, og at vi bekymrer os og er villige til at løbe en risiko, mens landet kæmper så hårdt for at overvinde den ødelæggende Covid-19 pandemi. Imens verden langsomt kommer på benene igen efter denne moderne pest, er den hurtigste og mest optimale måde at opnå en mere bæredygtig fremtid at komme grønnere tilbage,” siger Vitaly Vanshelboim, Assistant UN Secretary-General and Chief Executive i Sustainable Investments in Infrastructure and Innovation (S3i).

”Dette er en historisk aftale, og vi er begejstrede for at få UNOPS S3i og IFU som partnere og medinvestorer i Indien for at udvikle solprojekter. ACME vil udvikle solparker i verdensklasse baseret på vore partneres erfaring med at optimere drift og energiproduktion og samtidig styrke den sociale impact. Partnerskabet er en milepæl for ACME’s vision om at udvikle en portefølje på 25 gigawatt vedvarende energi, som er i overensstemmelse med Indiens planer om at opnå 450 gigawatt vedvarende energi i 2030, siger Manoj Upadhyay, Founder and Chairman, ACME Group.

Grønt strategisk partnerskab mellem Indien og Danmark

Projektet er det første, der underskrives efter det grønne strategiske partnerskab mellem Indien og Danmark blev lanceret i september 2020 af Indiens premierminister Narendra Modi og Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

”Det grønne strategiske partnerskab sætter retningen for den grønne omstilling i Indien. Jeg er glad for at opleve det første vedvarende energiprojekt, som transformerer vores fælles tilsagn om at skabe en bedre og grønnere fremtid. Solprojektet med ACME er et vigtigt skridt, hvor grøn finansiering fra danske interessenter bidrager til Indiens ambitiøse mål på energiområdet.”

Freddy Svane, Damarks ambassadør i Indien.

Dette er en af IFU’s største investeringer i vedvarende energi, målt på  kapacitet i megawatt, og den bidrager til IFU’s omfattende portefølje af investeringer i vedvarende energi, som samlet er på 2 gigawatt.

”Vi er meget stolte over at have ydet et vigtigt bidrag til den globale grønne omstilling ved at investere i vedvarende energi i en række lande i Asien, Afrika og Latinamerika. Med denne første investering i det strategiske grønne samarbejde mellem Indien og Danmark, håber vi, at vi kan være med til at skabe et endnu stærkere grønt samarbejde mellem Indien og Danmark fremover.”

Reik Haahr Müller, VP Climate Investments i IFU.

Fremmer SDG’erne

I overensstemmelse med SDG-fondens mandat fremmer investeringen verdensmålene, især SDG 7.2: at andelen af vedvarende energi i det globale energimix øges væsentligt inden 2030, og SDG 13.a: at mobilisere klimarelevante private investeringer i udviklingslande.

Rajasthan har et af de højeste indstrålingsniveauer i Indien. Når projektet kommer i drift, vil det producere 675 GWh om året og reducere CO2 udledningen med mere end 500.000 CO2e om årligt sammenlignet med det nuværende energimix.

Projektet forventes at skabe 225 direkte job under opførelsen og 75 job, når det er i drift.

Information om investorerne

UNOPS Sustainable Investments in Infrastructure and Innovation (S3i) arbejder for at virkeliggøre SDG’erne gennem impact-investeringer i billige boliger, vedvarende energi og sundhed, og for at fremme innovation. I sin unikke rolle som medinvestor og betroet partner kan UNOPS kanalisere private investeringer til regioner og sektorer, som hidtil har kæmpet for at tiltrække kapital. Vi arbejder under FN’s kodeks om upartiskhed, fairness og anti-korruption, som forstærkes yderligere gennem UNOPS fleksible, agile og løsningsorienterede tilgang.

ACME Solar er en af Indiens førende uafhængige energiproducenter inden for solenergi med en portefølje på ca. 5 GWp, hvoraf 2,3 GWp er i drift og 2,7 GWp er under opførelse. Aktiverne er spredt over 13 indiske delstater. ACME ejer aktiver for USD 2 milliarder og har tilført solparkindustrien en række forbedringer og de nyeste teknologier.