Nyheder

3. marts 2010

VM I FODBOLD KAN HJÆLPE SYDAFRIKAS ØKONOMI

Sydafrika skal til juni være vært for VM i fodbold. Det forventes at ville sætte yderligere skub i Sydafrikas økonomi, der er på vej frem efter den finansielle og økonomiske krise. IFU - Investeringsfonden for udviklingslande, der har kontor i Johannesburg, vurderer, at der er gode investeringsmuligheder i landet. Det gælder blandt andet inden for produktion, infrastruktur og energi. Sydafrika kan samtidig bruges som udgangspunkt for eksport til andre lande i regionen.

Sydafrika er blandt de lande i Afrika, der har været hårdest ramt af den finansielle og økonomiske krise. Men væksten er nu på vej frem og forventes at stige med knap 3 procent i 2010. Værtskabet for VM i fodbold til sommer vil sandsynligvis øge væksten yderligere.

Den sydafrikanske regering har imidlertid større ambitioner. Det såkaldte ASGISA-program (Accelerated and Shared Growth Initiative for South Africa) skal efter planen bidrage til, at væksten kommer helt op på 6 procent i perioden 2010 – 2014.

– Det er næppe realistisk. Men det betyder, at regeringen vil fortsætte sin investeringspolitik, der især har fokus på infrastruktur, uddannelse og understøttelse af lokale virksomheder, siger leder af IFU’s regionale kontor i Sydafrika, Kim Gredsted.

Store investeringer i infrastruktur

Regeringens politik har eksempelvis resulteret i, at der over en tre-årig periode er afsat 500 milliarder kr. til investeringer i infrastruktur. Det har været en medvirkende årsag til, at den danske virksomhed Fibertex, der producerer såkaldte geotekstiler, har investeret i landet. Investeringen, der er sket i samarbejde med IFU, skal bruges til at få fodfæste på det sydafrikanske marked og som brohoved til andre markeder i regionen.

– Store vejprojekter, brobygningsprojekter og lignende er sat i gang, og flere er på vej. I sådanne projekter indgår geotekstiler, og her kommer vi ind, siger Fibertex Industrial Nonwovens’ administrerende direktør Jørgen Bech Madsen.

Stigende interesse for Sydafrika

IFU har aktuelt en større pipeline. Det gælder blandt andet Vestas og DONG, der sammen med IFU og en række andre parter, arbejder på at etablere en 40 MW vindmøllepark i landet. Investeringer i Sydafrika er imidlertid ofte vanskelige, og det kræver både tålmodighed og et godt lokalkendskab at opnå succes.

– Sydafrika har et stort potentiale, men det er også et vanskeligt land at investere i. Vi tilbyder derfor de interesserede virksomheden intensiv rådgivning både via egne eksperter og det lokale netværk, vi har opbygget, siger Kim Gredsted.

IFU har 12 aktive investeringer i Sydafrika. Den samlede forventede investering er på knap 175 millioner kroner, hvoraf IFU bidrager med godt 55 millioner kroner.

Mød lederen af IFU’s regionalkontor i Sydafrika, Kim Gredsted, der er i København fra den 4. – 11. marts.