Nyheder

16. juli 2012

VÆKSTPOTENTIALE I VIETNAMS FØDEVARER

Vietnam producerer masser af føde- og drikkevarer, og nu accelererer omstillingen til højere kvalitet og forarbejdning. Da GEA Process Engineering vandt en ordre på 210 mio. kr., stod det klart, at Danmark også kan vinde stort på Vietnams fremgang.

Vietnam skyder frem som et varmt investormarked, der bl.a. tilbyder billig arbejdskraft. Men landet er ikke kun rigt på menneskelige ressourcer.

Det langstrakte land udgør et stort spisekammer af fødevarer, der brødføder befolkningen og eksporteres i stort omfang. Hvem skulle for eksempel tro, at Vietnam er verdens andenstørste eksportør af kaffe? Herudover er Vietnam en af verdens ledende producenter af fisk, krydderier, cashewnødder, frugter og svinekød.

Fødevareusikkerhed

Hele produktionskæden af fødevarer udvikler sig i så høj hast, at forarbejdningsindustrien ifølge Ministry of Agriculture and Rural Development vokser med 20-30 procent om året.

Udgangspunktet er dog lavt, og trods fremgangen er der behov for at modernisere, så man kan forbedre produktiviteten og løse en af de store sundhedsmæssige udfordringer: fødevaresikkerheden.

Store dele af produktionen fra jord til bord foregår nemlig under så lavpraktiske og problematiske forhold, at både folkesundheden og samfundsøkonomien lider under det. Omkring 3 millioner af de knap 90 millioner vietnamesere får hvert år madforgiftning, der i værste tilfælde er dødeligt, og det vurderes, at dette tab af arbejdskraft årligt koster en procent i BNP.

Mens ”fødevareusikkerheden” trækker overskrifter i medierne, sker der faktisk en positiv udvikling, der gør sektoren oplagt at investere i. Der er behov for udenlandsk assistance til at forbedre slagtehusene, hygiejnen, kontrolsystemer samt udstyr og teknologi til forarbejdning af alt fra kød til drikkevarer og mejeriprodukter.

I 2007 sluttede Vietnam sig til Verdenshandelsorganisationen, WTO, og dermed forpligtede landet sig også til højere fødevarestandarder. Og i 2011 indførte Vietnam strengere fødevarelove, der skal regulere og hæve standarderne for hygiejnen og produktionen generelt.

foedevarer2.JPG

Koste skiftes ud med rengøringsmaskiner

System Cleaners er en af de seneste danske virksomheder, der har spottet vækstpotentialet ved at bidrage til en højere fødevarekvalitet i Vietnam og Asien.

Den nordjyske virksomhed, der sælger moderne rengøringsløsninger til føde- og drikkevareindustrien, har med IFU som investor satset på Vietnam som regionalt center i Asien.

Fra hovedstaden Hanoi fortæller Thai Binh Duong, direktør for System Cleaners Asia Ltd., at man er startet op med fire ansatte på salgskontoret. Næste skridt er at etablere en mindre produktion, hvor virksomheden kan tilpasse rengøringsløsningerne direkte til Vietnams industrikunder.

– Selv om Vietnam har haft høj vækst i mange år, har man glemt fødevaresikkerheden. Men nu tager man hygiejnen alvorligt. Problemerne er størst i de små, familiedrevne enheder, for eksempel de mange slagtehuse, hvor man klarer rengøringen med håndkraft. Det er ikke godt nok, og det koster tid, når man stopper produktionen. Derfor er der stor interesse for vores systematic cleaning solutions, siger Thai Binh Duong.

Professionalisering

Han vurderer, at der vil gå to-tre år, før de strammere regler fra 2011 bliver til praksis på gulvplan, men han mærker en stigende professionalisering.

– De udenlandske virksomheder hæver niveauet, og forbrugerne i middelklassen bliver vant til bedre fødevarer, så de stiller højere krav, lyder det fra Thai Binh Duong.

Han fortæller, at System Cleaners særligt ser salgsmuligheder hos bryggerierne og fiskeindustrien, hvor der er plads til forbedring af hygiejnen, og man forventer at vækste 15-20 procent om året i Vietnam.

Mejeriordre på 220 mio. kr.

Mens System Cleaners forbedrer de ydre forhold, er det ingen overdrivelse at sige, at GEA Process Engineering har kæmpe succes med at levere selve produktionsudstyret til Vietnams mejerier.

I 2010 landede virksomheden en ordre på 210 mio. kr. GEA Process Engineering skal levere et komplet anlæg, der skal forarbejde mælk til modermælkserstatning for den vietnamesiske mejerigigant Vinamilk. Over en telefon fra regionalkontoret i Singapore fortæller Eric Bryars, direktør for den asiatiske division, at de to produktionslinjer – der kan producere fire ton modermælkserstatning i timen – forventes at stå klar i foråret 2013.

foedevarer3.JPG

Forbrug af mælk tyvedoblet

Selv om salgskurverne er gået ned for mange virksomheder under finanskrisen, havde ingeniørvirksomheden et forrygende 2011. Særlig stor er fremgangen i Asien.

– Vietnam er vores nummer ét marked her. Vi har været her siden 1975 og oplevet landets fremgang. I 90’erne var Vietnam et ”sultent” land – med tydelig fattigdom – og i dag er det verdens andenstørste eksportør af ris. På vores område er væksten dog 100 procent drevet af Vietnams forbrugere, der i dag drikker 20 gange så meget mælk som forældrene. Derfor søger mejerierne bedre løsninger til forarbejdning. Og de vil også betaler en højere pris, hvis udstyret er af høj kvalitet, siger Eric Bryars.

Han bemærker også, at den ekstra opmærksomhed sætter skub i fødevareindustrien, hvor man udskifter gammelt udstyr med ny teknologi.

– Danmark har så mange års erfaring med mejerier og produktion af fødevarer, at det nærmest ligger i blodet, og dem er Vietnam interesseret i at bruge. Vietnameserne udvikler sig hurtigt, og de ser også muligheder ved at samarbejde med en virksomhed, der har rødder i den danske mejeritradition. Derfor ønsker Vinamilk også, at vores danske medarbejdere lærer fra sig under installationen. Så kan de selv kan tage over bagefter, slutter Eric Bryars.