Nyheder

2. april 2009

SUNMARK A/S TREDOBLER PRODUKTION AF SOLPANELER I VIETNAM

Sunmark A/S er en førende virksomhed inden for udnyttelse af solvarme. I 2003 begyndte Sunmark A/S produktion i Vietnam. Det har været en stor succes og resulterer nu i, at Sunmark etablerer en helt ny fabrik og dermed tredobler kapaciteten. Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) bidrog oprindeligt med aktiekapital og medfinansierer nu den nye fabrik.

Sunmark A/S er en dansk virksomhed, der udvikler og producerer store solvarmepaneler, som bruges både i industrien og af private. Virksomheden har kunder i Danmark og Europa og er i stigende grad på vej ind på det asiatiske marked.

Senest har Sunmark A/S indgået aftale med en af de største producenter af dåse-tun i Thailand, om levering af et anlæg bestående af 33 solpaneler med et samlet areal på 462 m2. Anlægget skal producere varmt vand til forarbejdning af tun.

Det stigende salg og efterspørgsel på store solvarmeanlæg betyder, at det er nødvendigt for Sunmark A/S at udvide kapaciteten.

Udvidelsen sker ved etableringen af en helt ny fabrik i Binh Doung en times kørsel nordvest fra Ho Chi Min City i Vietnam. I dag beskæftiger virksomheden 49 medarbejder, og det forventes, at der skal ansættes yderligere 50 medarbejdere, når fabrikken er færdig. Med den nye fabrik udvides produktionskapaciteten fra 80.000 m2 til 250.000 m2.

Sunmarks solvarmepaneler er blandt de mest effektive på markedet og producerer energi stort set uden at udlede CO2. Samtidig betyder brugen af solenergi, at der ikke løbende er omkostninger til transport af energiressourcer. En investering i solvarme kan tilbagebetales på 2-3 år i Vietnam mens tilbagebetalingstiden i Danmark er på 8-10 år.

– Når et anlæg er betalt tilbage, kan det sikre stabile priser i næsten 20 år og dermed – i modsætning til fossile brændstoffer – sikre forbrugerne mod generelt stigende priser og store prisudsving, siger direktør i Sunmark A/S Hans Grydehøj.

Det har ikke mindst stor betydning i udviklingslandene, hvor adgangen til en stabil og billig energi er afgørende for den økonomiske udvikling. Samtidig har opstillingen af solvarmeanlæg en stor positiv klimaeffekt.

Da Sunmark i 2003 etablerede den første fabrik i Vietnam bidrog IFU med rådgivning og aktiekapital. Pga. det store potentiale der ligger i solvarme, medfinansierer IFU nu udvidelsen med et lån på 8 millioner kr.

– Det har været meget spændende at bidrage til etableringen og udviklingen i Sunmark A/S, og det viser, at der er gode muligheder for danske virksomheder i udviklingslandene, og at selv mindre virksomheder kan få succes med det rigtige koncept og troen på, at det nok skal lykkes, siger Senior Investeringsrådgiver i IFU Anders Paludan-Müller.

– Men i langt de fleste tilfælde tager det væsentligt længere tid at etablere sig i et udviklingsland, end man umiddelbart tror, og det salg man havde regnet med skulle komme ret tidligt i forløbet kommer typiske senere, end man havde forventet. Derfor skal virksomhederne have en god forretningsplan, en stor portion tålmodighed og forholdsvis solid finansiel styrke inden de går i gang. Det har også været tilfældet med Sunmark, men nu høster de så også virkelig frugterne af den gode forberedelse og den store indsats, siger Anders Paludan-Müller.

Sunmark A/S blev oprindelig startet af et VVS firma i Marstal på Ærø. I løbet af 1990’erne fokuserede virksomheden i stigende grad på solenergi og frasolgte VVS delen i 2006 for fuldt ud at koncentrere sig om solenergi.

I 2003 etablerede virksomheden sig med produktion i Vietnam, og i dag foregår der alene produktion i Vietnam, mens de ansatte i Danmark varetager produktudvikling og salg.

Aktuelt er Sunmark A/S ved et etablere flere anlæg i Danmark for eksempel i Sønderborg, hvor der opføres et industrielt solvarmeanlæg. Lige nu er 10.500 m2 solpaneler med tilbehør, hvilket i alt udgør 70 containere, på vej fra Vietnam til Danmark. Det nye anlæg i Sønderborg bliver samtidig Sunmarks nye referenceanlæg, når potentielle kunder skal have en fremvisning.

Sunmark Thailand

Sunmark solpaneler producerer varmt vand ved dåse-tun fabrik i Thailand