Nyheder

6. februar 2019

SDG-FONDEN INVESTERER I BLÅBÆRPRODUKTION I AFRIKA

IFC, FMO og Danish SDG Investment Fund har investeret i Afrikas førende blåbærproducent, Mbiza, hvilket gør det muligt for virksomheden at udvide sine dyrkningsarealer med 180 hektar og modernisere sine pakkefaciliteter. Udvidelsen vil skabe 200-250 nye, faste job.

IFC, Dutch Development Finance Institution (FMO) og Danish SDG Investment Fund, som administreres af IFU, investerer i Mbiza Trading Ltd. for at understøtte udvidelsen af en blåbærfarm med 180 hektar og modernisere pakkefaciliteterne. Mbiza er et familieejet handels- og holdingselskab, som producerer og sælger blåbær under mærket ”OZblu”.

Vil erobre markedsandele

Investeringen fra de tre udviklingsfinansieringsinstitutioner vil gøre virksomheden i stand til at øge sine dyrkningsarealer og sin pakkekapacitet og dermed erobre markedsandele i det hurtigvoksende marked for blåbær. Investorerne leverer en langsigtet finansieringspakke, som understøtte virksomhedens udvidelsesplaner. Finansieringen er tilrettelagt, så der indgår en tidlig risikovillighed, som ikke tilbydes af kommercielle banker.

Blåbær har oplevet en stigende popularitet blandt forbrugerne over de sidste årtier, hvor nye varianter har gjort det nemmere at købe og opbevare bærrene. I 2017 eksporterede Sydafrika friske bær for 50 millioner dollars, hvoraf blåbær udgjorde en stor andel, og Mbiza stod for 30% af denne.

– Investeringen fra de tre førende udviklingsfinansieringsinstitutioner gør det muligt for os at øge udbuddet af nye varianter for at imødekomme markedsbehovet og at forbedre den teknologi, vi anvender på vores farme, og dermed øge effektiviteten og indtægterne, siger Roger Horak, stifter og Group CEO for Mbiza.

Forretning med solidt lokalt aftryk

Mbiza råder over 300 hektar land og aftager også produkter fra omkringliggende landbrug, som dækker yderligere 400 hektar. De mere end 35 landområder ligger i Sydafrika og Zambia. Efter udvidelsen vil Mbiza beskæftige 600 mennesker og understøtte helt op til 12.000 sæsonjob på Mbizas farme og de omkringliggende landbrug, som leverer til Mbiza.

De fleste ansatte på Mbiza er unge kvindelige ufaglærte arbejdere, som modtager jobtræning på arbejdspladsen. Desuden har stifteren, Roger Horak oprettet OZblu-akademiet, som tilbyder mellemlange og lange uddannelser i genforskning for ca. 50 kandidater og fem ph.d.-studerende.

– Finansieringen til Mbiza er et godt eksempel på, hvordan vi kan hjælpe private virksomheder til vækst og øge beskæftigelsen, fødevareproduktionen og udviklingen i landdistrikterne, hvilket også stemmer overens med vores overordnede mål om at fremme FN’s 17 Verdensmål, siger Johnny Ohgrøn Hansen, Regional Director for IFU i det sydlige Afrika.

Den samlede investering er på 224 mio. kr. Heraf deltager Danish SDG Investment Fund med en tredjedel.