Nyheder

8. januar 2010

ROOL MASKINFABRIK ER IFU’S INVESTERINGSAFTALE NUMMER 100 I KINA

Maskinfabrikken Rool i Kolding etablerer ny fabrik i Kina. Maskinfabrikken, der blandt andet producerer til vindmølleindustrien og leverer butiksinventar til en stor international koncern til butikker over hele verden, åbner dermed afdeling nummer to i udlandet. Den første fabrik blev etableret i Indien i 2004. Investeringen i Kina skal bidrage til at styrke konkurrenceevnen og fortsætte væksten, der er steget markant, siden John Roth startede helt fra bunden i 1997.

Iværksætter. “Jeg duede ikke rigtig i værkstedet, men er til gengæld rimelig god til at sælge. Derfor var jeg nødt til at begynde for mig selv,” forklarer John Roth, der på mange måde er en klassisk iværksætter – og så alligevel ikke. “Det, der adskiller John fra så mange andre, er, at han tør tage de modige beslutninger og investere det, der er nødvendigt,” siger hans revisor Lars Kruse fra BDO, der har været med hele vejen.

John Roth startede Rool Maskinfabrik i 1997 og siden er det kun gået én vej – fremad. I 2004 åbnede han fabrik i Indien sammen med to andre virksomheder, og nu er turen kommet til Kina. I dag beskæftiger Rool 50 medarbejdere i Danmark og 80 i Indien. Forventningen er, at fabrikken i løbet af et par år vil have 100 – 150 ansatte i Kina, uden det koster arbejdspladser i Danmark.

– Det gik godt i begyndelsen og vi oplevede en hurtig vækst. Men vi måtte også konstatere, at for at være konkurrencedygtige var det nødvendigt at investere i udlandet og flytte en del af det løntunge arbejde og serieproduktionen til lavtlønslande, siger John Roth.

Outsourcing og investeringer i ny teknologi i Danmark har sikret væksten og betydet, at omsætningen og antallet af medarbejdere i Danmark er fordoblet siden åbningen af fabrikken i Indien.

– Med vores fabrik i Indien og Kina samt investering i ny teknologi i Danmark er vi blevet mere attraktive for de store kunder, fordi vi både kan være med til at udvikle og løse specialopgaver i Danmark og samtidig lave serieproduktion i udlandet. På den måde kan vi både tilbyde stor fleksibilitet og konkurrencedygtige priser på vores produkter, siger John Roth, der samtidigt tilbyder sine kunder lageraftaler.

Rool producerer og leverer i dag blandt andet transportrammer til vindmølleindustrien. Transportrammerne bruges, når de gigantiske vindmøllevinger skal transporteres med skib eller lastbil. Derudover produceres der stålinventar til butikker samt målingskøretøjer til belægning.

Når kunderne flytter, må vi flytte med

Den primære årsag til, at Rool åbner en ny fabrik i Kina, er, at en af de store kunder har etableret sig i landet. De vil gerne fortsætte samarbejdet og har derfor opfordret Rool til at investere i produktion i Kina.

– Som underleverandører er vi nødt til hele tiden at kunne tilpasse os. Og når vores store kunder etablerer produktion i Kina, så er vi nødt til at flytte med, ellers risikerer vi både at miste vores produktion og lukke andre konkurrenter ind på markedet. Men så skal vi heller ikke undervurdere, at etableringen i Kina også giver mulighed for kunne sælge til andre kunder på et kinesisk marked, som er meget, meget stort og hvor væksten er høj, siger John Roth.

Medarbejderne i Kolding har været nervøse for konsekvenserne af, at Rool åbner fabrik i Kina, men John Roth fortæller, at han regner med, at arbejdspladserne i Danmark kan bevares og håber, at medarbejderstaben ligefrem kan øges, da Rool bliver en interessant medspiller, når virksomheden har produktion både i Kina og Indien.

Etableringen i Kina rummer også mulighed for, at nogle af de danske ansatte kan få yderligere erfaring, fordi oplæringen af de i første omgang 40 kinesiske medarbejdere skal gennemføres af danske ansatte, der udstationeres i Kina i tre måneder ad gangen. Derfor er fem af de ansatte blandt andet i gang med at lære kinesisk.

– Jeg mener ikke, vi skal frygte globaliseringen. Vi kan sagtens som små og mellemstore virksomheder klare os internationalt. Vi skal se de muligheder, der er, og udnytte dem, når de byder sig. Kun på den måde kan vi udvikle dansk erhvervsliv og sikre, at vi fortsat er konkurrencedygtige på det globale marked, siger John Roth.

Ikke uden IFU

Da Rool Maskinfabrik i sin tid investerede i Indien, skete det i samarbejde med Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU). Denne gang er IFU også med og har i hele processen bidraget med rådgivning. Derudover deltager IFU i selve finansieringen via aktiekapital og lån.

– Vi havde ikke kastet os ud i det her uden IFU. Det er en stor fordel for en mindre virksomhed som vores at kunne trække på en organisation, der har mange års erfaring med at investere og etablere virksomheder i Kina. De kender alle problemerne, ved hvor det er godt at placere sig og har samtidig styr på bureaukratiet, og hvordan man forhandler kontrakter. Og så skal man heller ikke undervurdere, at IFU deltager i finansieringen og dermed er med til at reducere vores risiko, siger John Roth.

John Roth fremhæver også samarbejdet med IFU’s regionale kontor i Beijing.

– Vi har haft stor gavn af at arbejde sammen med IFU’s folk i Kina. De er til stede lokalt og kan hurtigt reagere, hvis der opstår problemer. Og så har vi ikke mindst været glade for, at de lokale ansatte både kan dansk og kinesisk. Det skaber tryghed, når man ikke selv er så sprogkyndig, at det gør noget, siger John Roth.

Stolte over at hjælpe andre

John Roth og hans kone Tove Roth, der også arbejder i og er medejer af Rool, har brugt utallige timer på at etablere og udvikle virksomheden. Men de har samtidig haft tid og overskud til at engagere sig i lokalsamfundet. Det sker blandt andet ved, at Rool Maskinfabrik er hovedaktionær for det lokale fodboldhold, Kolding FC. De fremhæver også, at selvom beslutningen om at etablere fabrikker i Indien og i Kina naturligvis er truffet på en kommerciel baggrund, så giver det også en vis stolthed, at deres investeringer er med til at skabe gode og sunde arbejdspladser og indtægter til mennesker i den fattige del af verden.

På spørgsmålet om hvorvidt de med de mange aktiviteter og store investeringer kan sove roligt om natten, siger John Roth:

– Vi ville sove lidt mere roligt, hvis det gik bedre for Kolding FC.