Nyheder

19. maj 2016

NORDISK SAMARBEJDE SIKRER OVER HALV MILLIARD TIL MIKROFINANS

Onsdag d. 18 maj blev Nordic Microfinance Initiative (NMI) præsenteret. Det er et nyt nordisk samarbejde mellem private norske investorer og de statsejede udviklingsfinansieringsfonde Norfund og IFU fra henholdsvis Norge og Danmark. Det samlede kapitaltilsagn er i første omgang på DKK 575 mio. / cirka NOK 715 mio.

– Hvis vi skal bekæmpe fattigdom effektivt, skal vi sikre adgang til finansiering for verdens fattigste. Det gør vi nu med en ny nordisk fond for mikrofinansiering, hvor vi giver fattige i 14 udvalgte lande i Afrika og Asien adgang til mikrofinans for over en halv milliard kroner. Her samarbejder vi tæt med den private sektor, som er afgørende for at mobilisere private midler til udvikling. Og så vil vi have særligt fokus på at give kvinder mulighed for at investere sig ud af fattigdom, ulighed og manglende fremtidsudsigter. De er afgørende for at skabe vækst og udvikling i udviklingslandene, siger den danske udenrigsminister Kristian Jensen.

– Næringsutvikling er en hovedprioritering for norsk utviklingspolitikk og en forutsetning for å sikre økonomisk vekst i utviklingsland. Ved å gi fattige mennesker tilgang til tjenestene de trenger for å spare, kjøpe og forvalte uventede utgifter, bidrar NMI til det første og mest ambisiøse bærekraftsmålet – å utrydde fattigdom. Jeg er glad for at NMI nå blir et samarbeid på tvers av nordiske land. Dette er bare starten. NMI har potensial til å bli en internasjonal aktør. Jeg gleder meg til å følge fondet videre, sier Norges udenrigsminister, Børge Brende

De private investorer i Nordic Microfinance Initiative leverer 45 procent af den samlede kapital på DKK 575 mio., mens Norfund og IFU bidrager med de resterende 55 procent. Blandt de private investorer er Ferd, der er en af Norges største private virksomheder.

– Bakgrunnen for initiativet i 2007 var at Norge hadde gode forutsetninger for å bidra til å redusere fattigdom gjennom å gi folk tilgang til finansielle tjenester. Med solide institusjoner som Norfund og Norad, private risikovillige investorer, et felles ønske om å gjøre en forskjell, og en stor dose handlekraft, hadde vi de beste forutsetninger. Idag når vi nesten 5 millioner mennesker med våre direkteinvesteringer og langt flere via andre fond og vi ser fram til å utvide denne satsingen sammen med IFU, sier privat investor Johan H. Andresen, Ferd

NMI skal på et kommercielt og socialt bæredygtigt grundlag investere i mellemstore finansierings-institutioner i Østafrika og Syd- og Sydøstasien, der har potentiale til yderligere vækst. På nuværende tidspunkt er der bl.a. investeret i Kenyan Women Financial trust, der leverer finansielle ydelser til knap 800.000 kvinder over hele Kenya.

– NMI har siden 2007 bidratt til å skape arbeidsplasser og fremme økonomisk og sosial bærekraft i utviklingsland. Med IFU på laget vil NMI kunne videreutvikles til å bli en ledende nordisk mikrofinansplattform og utvikle flere mikrofinansinstitusjoner og leverer finansielle ytelser til ennå flere mennesker. Det gjelder ikke minst kvinner, som er en viktig målgruppe i utviklingsarbeidet, sier CEO i Norfund, Kjell Roland.

– Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået skabt et stærkt offentligt-privat nordisk samarbejde om mikrofinans. Vi ser dette som et første skridt hen imod en endnu bredere platform med deltagelse af private investorer fra flere nordiske lande. Hermed kan vi yderligere intensivere arbejdet med at levere finansielle ydelser til fattige menneskers udvikling, siger CEO i IFU, Tommy Thomsen.

Fakta om Nordic Microfinance Initiative