Nyheder

4. april 2023

NY INVESTERING SKAL GIVE MILLIONER AF MENNESKER ADGANG TIL RENT DRIKKEVAND

IFU investerer i at skaffe adgang til rent drikkevand via Water Access Acceleration Fund (W2AF) - en privat kapitalfond, der vil skaffe 20 milliarder liter vand til 30 millioner mennesker, primært i Afrika og Asien. Fonden har et kapitaltilsagn på 36 mio. EUR i første closing, hvoraf IFU ivesterer EUR 6,8 mio.

I dag har mere end to milliarder mennesker ikke adgang til rent drikkevand. Det er en fjerdedel af verdens befolkning, hvilket illustrerer, at der er behov for markant at øge investeringerne i vandsektoren, hvis alle skal have adgang til rent drikkevand, som er målsætningen i verdensmålene.

For at tage udfordringen op går IFU sammen med seks private og offentlige investorer ind i Water Access Acceleration Fund (W2AF), som er den første private kapitalfond i en sektor, der traditionelt finansieres af regeringer, donorer og fonde. Fondens mål er at skaffe 20 milliarder liter vand til 30 millioner mennesker, primært i Afrika og Asien.

De samfundsmæssige gevinster er indlysende, da hver 1 USD, der investeres i rent drikkevand, giver 3 USD i afkast. Tallene er endnu højere for investeringer i vand i landdistrikterne.

W2AF vil investere i innovative vandvirksomheder, der leverer billigt og rent drikkevand til befolkningsgrupper, der i dag ikke har adgang. Ud over at skabe positive finansielle og sociale påvirkninger er formålet med fonden også at vise, at investeringer i rent drikkevand på verdensplan kan være kommercielt bæredygtige.

“Manglende adgang til rent drikkevand har store konsekvenser for milliarder af mennesker i vækstøkonomierne, og vi er langt fra at opfylde SDG 6-målet om at skabe adgang til rent vand for alle. W2AF er et innovativt værktøj til at mobilisere den nødvendige private kapital, som kan fremskynde investeringer i private vandselskaber og vise, at vandsektoren er økonomisk levedygtig. Vi ser frem til at være en del af dette initiativ og gøre en positiv forskel ved at levere rent vand til en overkommelig pris til 30 millioner mennesker.”

Arent Christian Kjær, Investment Director i IFU.

 Investeringerne skal seksdobles
W2AF’s ambitioner er på linje med Verdensbanken, som op til dette års World Water Forum erklærede, at det globale investeringsbehov i vandsektoren vil blive seksdoblet i forhold til det nuværende niveau frem til 2030. Alene i Afrika er behovet på omkring 20 mia. USD om året.

I dag afsætter landene i Afrika imidlertid ikke mere end 0,5 % af deres BNP til vandsektoren. Regeringerne vil ikke alene kunne udfylde investeringshullet, og derfor er der et stort behov for at inddrage private investorer gennem f.eks. blandede finansieringsinstrumenter.

“Drikkeligt vand er en luksus, som vi alt for ofte tager for givet. Alligevel har 2,2 milliarder mennesker i dag ikke adgang til sikkert håndteret drikkevand. I mellemtiden er der talentfulde ejere af vandvirksomheder, der ved, hvordan de kan løse dette problem, men som ikke kan finde en investor, der er på linje med deres visioner og kan hjælpe dem med at komme i gang. Det er derfor, Incofin har oprettet W2AF, der kan imødekomme disse iværksætteres behov for vækstkapital og for at bevise, at drikkevandssektoren er klar til investeringer, selv når den er rettet mod lavindkomstgrupper.”

Dina Pons, Managing Partner Incofin og W2AF Fund Relationship Manager.

36 mio. EUR i first closing
IFU har investeret 6,8 mio. EUR i W2AF, som samlet har fået et kapitaltilsagn på i alt 36 mio. EUR i  first closing. Fonden sigter mod at rejse et tilsvarende beløb i de efterfølgende closings. Kapitalen kommer fra en bred vifte af private og offentlige investorer, herunder Danone sammen med BNP Paribas, USA’s International Development Finance Corporation (DFC), Norfund og den internationale fond Aqua for All. Det amerikanske agentur for international udvikling (USAID) har ydet  katalytisk finansiering for at muliggøre en ”første tab”-tranche gennem INVEST-initiativet.