Nyheder

14. januar 2021

NY INVESTERING SKAL FREMME SOLENERGI I VESTAFRIKA

IFU er lead investor i en investering på USD 38 millioner i Daystar Power, som er en førende leverandør af hybride solenergiløsninger til virksomheder i Vestafrika. IFU’s investering bliver foretaget på vegne af Danish SDG Investment Fund, som er baseret på kapitalindskud fra den danske stat, større danske pensionsselskaber og andre private investorer.

I Nigeria leverer det nationale elektricitetsnet kun ca. 20 procent af strømmen. Det betyder, at virksomheder og industrien selv må skaffe strøm, hvilket typisk bliver gjort ved hjælp af dieselgeneratorer. Således er der mere end fem millioner generatorer i Nigeria, og ifølge Verdensbanken anvender landet op mod USD 14 milliarder på brændstof og vedligeholdelse af generatorerne. Situationen er den samme i de fleste vestafrikanske lande.

Den vestafrikanske solenergivirksomhed Daystar Power hjælper virksomheder og fabrikker med at løse deres problemer med elforsyning via nøglefærdige solenergiløsninger, som reducerer omkostningerne og er mere stabile og miljøvenlige. Det innovative Daystar-koncept leveres enten som en elforsyningsløsning, hvor Daystar overtager hele ansvaret for elforsyningen eller som en solenergiløsning, hvor Daystar installerer solceller som et supplement. Begge løsninger er baseret på en leasingmodel, hvor kunderne betaler en månedlig ydelse.

“Ved at tilbyde vores virksomheds- og industrikunder billigere, mere stabil og miljøvenlig strøm er vores omsætning inden for elforsyning blevet 50 gange højere over de sidste to år. Afrikanske virksomheder har indset, at solenergi – alene eller sammen med en anden energikilde – er et langt sikrere alternativ til det ofte ustabile elnet eller meget forurenende dieselgeneratorer.”

Jesper Graf von Hardenberg, CEO og medstifter af Daystar Power

Ny investeringsrunde

I de senere år har Daystar installeret mere end 10 megawatt solenergi, og de har en stærk pipeline. Med henblik på at styrke virksomhedens aktiviteter er IFU lead investor i en ny investeringsrunde på USD 38 millioner, der også inkluderer den franske DFI Proparco, baseret på en garanti fra EU’s African Renewable Energy Scale-Up facilitet, den franske infrastrukturinvestor STOA og Morgan Stanley.

IFU investerer USD 20 millioner på vegne af Danish SDG Investment Fund, som er baseret på kapitalindskud fra den danske stat, større danske pensionsselskaber og andre private investorer.

Med denne fundraising er Daystar godt på vej mod at øge den installerede kapacitet til over 100 megawatt, og de kan dermed imødekomme efterspørgslen fra kunder inden for den finansielle sektor, produktion, landbrugs- og råvaresektoren. De vigtigste markeder er Nigeria og Ghana, men Daystar vil også fremover udvide sin tilstedeværelse i andre lande i regionen, såsom Côte d’Ivoire, Senegal og Togo.

– Vi mener, at Daystar har alle de rette forudsætninger – kundegrundlaget, teknologien, den tekniske viden og den rette ledelse til at skalere off grid solenergiløsninger på tværs af Vestafrika. Ikke alene er Daystar i front på et voksende marked; virksomheden medvirker også til at øge omstillingen til vedvarende energi i nogle af Afrikas hurtigst voksende storbyer. Vi er meget glade for at kunne understøtte Daystar i den næste vækstfase, siger Thomas Hougaard, Vice President, Sub-Saharan Africa i IFU.

Understøtter SDG’erne

Investeringen i Daystar bidrager til realiseringen af SDG 7.1: at sikre universel adgang til pålidelig og moderne energiforsyning til en overkommelig pris, og SDG 13.a: at mobilisere klimarelevante private investeringer.