Nyheder

12. april 2022

NY CEMENTINVESTERING I GHANA REDUCERER CO2-UDLEDNING MED OP TIL 20 PROCENT

IFU og Norfund har investeret USD 27.9m i Continental Blue Investments Ghana Limited (CBI). Investeringen skal øge den lokale produktion af cement i Ghana og finansiere verdens hidtil største anlæg til kalcineret ler, hvilket vil reducere CO2-udledningen med op til 20 procent per ton cement produceret.

IFU og Norfund har investeret 27,9 mio. USD i Continental Blue Investments Ghana Limited (CBI). Virksomheden er en af de førende cementproducenter i Ghana, og deres fabrik udenfor hovedstaden Accra producerer 550.000 tons cement om året. Cementen sælges under navnet Supacem til kommercielle og industrielle projekter samt til boliger og komplekse infrastrukturprojekter.

Den nye investering understøtter CBI’s planer om næsten at tredoble produktionen til 1,4 millioner tons om året. Da cementproduktion er en af de største globale udledere af CO2, omfatter investeringen også opførelsen af en fabrik, der skal producere 405.000 tons kalcineret ler om året og er verdens hidtil største.

Formålet er at anvende lokalt kalcineret ler i stedet for importeret klinker, som især er årsag til den store CO2-udledning fra cementproduktion. Brugen af det kalcinerede ler vil medføre en reduktion i CO2-udledningen på op til 20 procent per ton cement uden at gå på kompromis med kvaliteten. Inklusive salg af kalcineret ler til andre cementproducenter i Ghana, forventes det, at den samlede undgåede udledning vil være tæt på 30 procent sammenlignet med den nuværende produktionsteknologi.

Anvendelsen af kalcineret ler i cementproduktionen understøtter den grønne omstilling og er i overensstemmelse med EU’s taksonomi, som har sat en øvre grænse for CO2-emissionsintensitet.

Teknologi og udstyr fra FLSmidth
FLSmidth leverer teknologi og udstyr til udvidelsen af CBI’s produktion samt til produktionen af kalcineret ler. CBI forventer både et økonomisk og et miljømæssigt afkast på investeringen som følge af den lavere CO2-udledning, besparelser på strøm og brændstof og reducerede omkostninger ved import af klinker.

”Cementproduktion er en meget stor bidragyder til den globale CO2-udledning. Men cement er også uundværligt til udvikling af infrastruktur, herunder også vindmølleparker. Med denne investering bidrager vi til den grønne omstilling ved at reducere klimaaftrykket, samtidig med at vi øger den lokale cementproduktion, som skal bidrage til Ghanas fortsatte udvikling.”

Torben Huss, CEO i IFU.

”Vi er glade for at kunne støtte CBI’s ledelsesteam, bestyrelsen og de nuværende investorer. Vi ser frem til at arbejde aktivt sammen med dem og vores medinvestorer IFU og FLS i denne proaktive virksomhed, som er markedsledende i sit arbejde med at reducere CO2-udledning i en sektor, der er så vigtig for udviklingen. Jobskabelsen og importsubstitutionen i Ghana er også vigtig for os,” siger Naana Winful Fynn, Regional Director for West Africa hos Norfund.

”Denne ordres betydning kan ikke overvurderes. Kalcineret ler er endnu et eksempel på, hvordan cementindustrien håndterer behovet for mere miljøvenlige processer. CBI-projektet i Ghana er en milepæl i den grønne omstilling inden for cement,” siger Carsten Riisberg Lund, Cement Industry President, FLSmidth. ”Det er vores anden rekordstore ordre på fremstilling af kalcineret ler på under et år, og den tegner til at bliver verdens største. Vi er meget glade for at have en række finansieringspartnere til at føre denne aftale ud i livet. Både IFU, Norfund og EKF i samarbejde med banken Société Générale har vist deres dedikation til bæredygtighedsaspekterne i dette projekt.”

”Ghana er det perfekte sted at anvende ler som et miljømæssigt alternativ til klinker,” siger Frédéric Albrecht, CEO i CBI Ghana Ltd. ”Vi oplever en stigende efterspørgsel efter cement i området, men kalksten af ringe kvalitet har hidtil tvunget os til at importere klinker. Med hjælp fra FLSmidth kan vi nu øge kapaciteten uden at gå på kompromis med miljøet,” slutter Frédéric Albrecht.

IFU’s investering er indgået på vegne af Danish SDG Investment Fund, som er baseret på kapitalindskud fra større danske pensionsselskaber og private investorer.

Om:
Norfund er Norges udviklingsfinanieringsinstitution. Fondens formål er at skabe job og forbedre menneskers levevilkår ved at investere i virksomheder, som skaber bæredygtig udvikling. Norfund er ejet og finansieret af den norske stat og er den norske regerings vigtigste redskab til at styrke den private sektor i udviklingslandene og bekæmpe fattigdom. Norfund har en investeringsportefølje på USD 3,3 mia. i det sydlige Afrika, Sydøstasien og Mellemamerika. Norfund investerer inden for fire områder: Ren energi, finansielle institutioner, skalerbare virksomheder og grøn infrastruktur. Investeringerne i ren energi udgør ca. 50 procent af porteføljen, og 50 procent af porteføljen er i det sydlige Afrika. Læs mere på www.norfund.no

FLSmidth er global leverandør til minedrift og cementindustrien. Virksomheden leverer markedsledende ingeniør-, udstyrs- og serviceløsninger, som forbedrer kundernes ydeevne samt reducerer omkostninger og miljøpåvirkning. FLSmidth er en global virksomhed med over 10.000 ansatte i mere end 60 lande. I 2021 havde FLSmidth en omsætning på 17,6 milliarder kroner. Virksomheden arbejder hen imod nul-emissioner inden for minedrift og cementproduktion i 2030 under navnet MissionZero. Læs mere på www.flsmidth.com

Continental Blue Investments Ghana Limited (CBI) har siden 2019 drevet en cementfabrik i Tema, Ghana, som producerer 550.000 tons cement om året til industrien samt til boliger og  infrastrukturprojekter. Produktet sælges under navnet SUPACEM. CBM ønsker at tilbyde sine kunder i Ghana en førsteklasses professionel og holdbar løsning på billige cementprodukter af høj kvalitet.  CBI har 400 direkte og indirekte ansatte. I henhold til sin vision om bæredygtighed udvider CBI nu produktionskapaciteten og opfører en enhed til kalcineret ler med en banebrydende teknologi udviklet af FLSmidth, som erstatter importeret klinker med lokalt kalcineret ler, hvilket vil reducere CO2-udledningen betydeligt og øge produktiviteten. Læs mere på www.supacem.com