Nyheder

13. november 2009

IFU’S MAND I VIETNAM HÆDRET MED PRINS HENRIKS ÆRESMEDALJE

Den danske erhvervsmand Preben Hjortlund, 52 år, er blevet hædret med Prins Henriks Æresmedalje og Dansk Eksportforenings diplom for sin store indsats og hjælp til danske virksomheder i Vietnam. Preben Hjortlund har siden 2006 været adviser for Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene.

Preben Hjortlunds kvalifikationer til jobbet som adviser kan bedst beskrives ved, at han er indbegrebet af dansk erhvervsliv i Vietnam. Han lever under navnet Mr. Vietnam og har en fod inden for alle vegne, hvor der kan skabes muligheder for danske erhvervsvirksomheder. Han kan simpelthen ikke lade være med at træde til med sin viden om vietnamesisk erhvervskultur, skattesystem og vietnamesisk væremåde. Han går til den med et smil, krydret med en stærk professionalisme.

– Danmark er mit et og alt. Jeg kom til Vietnam for 19 år siden som medarbejder ved FN’s afdeling UNIDO. Tre år senere blev jeg direktør for det Hong Kong-baserede selskab Schmidt Group Company i Hanoi, Vietnam. Det er et handelshus, der med sine forgreninger gav mig et stort netværk. Når man deltager i mange erhvervsgrene, kommer man til at kende folk. Lige fra VIP’en ude i distrikterne til dem højt oppe i systemet, på ministerniveau. Folk bliver jo udnævnt undervejs, men mine bekendtskaber fortsætter ufortrødent, siger Preben Hjortlund, der er gift med Hien. Sammen har de tre børn, Minh 20, Katrine på 13 og Christine på 11.

– Sammen med min kone og nogle af vores danske partnere har vi forskellige firmaer, mest kendt er B&O her i Hanoi. Dertil kommer partnerskab i arkitektfirmaet Kieler i Ho Chi Minh City. Selvfølgelig har jeg mit faste arbejde som direktør for Schmidt Group, men der er også gang i andre ting hele tiden, siger Preben Hjortlund, der lige har været en tur i provinsen for at tale om erhvervsliv.

Preben Hjortlund, der også er ambassadør for Copenhagen Capacity, var manden, der banede vejen for Mærsk i Vietnam, da rederiet ville slå sig ned i det sydøstasiatiske land for 18 år siden. På det tidspunkt var der ingen ambassade i Vietnam, og Preben Hjortlund var den blæksprutte, der alligevel fik tingene til at køre for danske virksomheder. Han sikrede, at den første danske handelsdelegation fik godt fodfæste i Vietnam for 17 år siden. Nye dansk-vietnamesiske handelskontakter blev skabt.

– Jeg var den eneste, der var herude, så derfor måtte de nøjes med mig, siger Preben Hjortlund, der gennem mange år har været med i Dansk Samvirke, den nu 90 år gamle forening, der samler danskere i udlandet. Han var med til at starte Norcham, det norske handelskammer. Det fik nærmest det navn, fordi der var for få danskere. Preben Hjortlund var også spydspidsen i etableringen af en dansk skole i Hanoi. Danske elever får integreret danskundervisning på UNIS fra første til femte klasse – samt et eftermiddagshold på Hanoi Internationale Skole.

Preben Hjortlund har i dag videregivet jobbet som IFU’s adviser i det sydlige Vietnam til Thomas Hermansen, så han nu er IFU’s rådgiver i HCMC området.