Nyheder

10. september 2018

IFU UDVIDER ENGAGEMENT I NORDISK MIKROFINANS INITIATIV

Globalt har 1,7 milliarder voksne mennesker ikke adgang til basale finansielle tjenester som for eksempel ind- og udlån, hvilket begrænser mulighederne for, at de kan forbedre deres livsgrundlag. Nordic Microfinance Initiative lancerer nu fond nummer fire, der skal medvirke til at udbygge og udvikle mikrofinans i bl.a. Afrika og Asien yderligere. IFU investerer knap 200 millioner kr. i den nye fond, som forventes udvidet med flere danske investorer.

Nordisk Microfinance Initiative (NMI) har gennem tre fonde investeret over én milliard kr. i mikrofinans institutioner i Afrika og Asien. Institutionerne har serviceret omkring 7 millioner kunder, hvoraf 96 procent er kvinder.

Men der er fortsat behov for at udvide indsatsen, da 1,7 milliarder voksne mennesker globalt endnu ikke har adgang til basale finansielle tjenesteydelser som for eksempel ind- og udlån. Det gælder særligt i udviklingslande, hvilket begrænser mange fattiges mulighed for at forbedre deres livsgrundlag ved bl.a. at kunne investere i deres forretning, uddannelse og sundhed eller tackle økonomiske chok i forbindelse med tørke eller sygdom.

Mikrofinans spiller derfor en vigtig rolle i udviklingen i fattige lande og kan tilbyde en meget direkte adgang til, at mennesker kan investere i deres egen fremtid.

Fond nummer fire på vej 

Nordic Microfinance Initiative begyndte i 2008 som et norsk initiativ. IFU investerede for første gang i NMI i 2016, og ambitionen er fremadrettet at udvide samarbejdet til alle nordiske lande. IFU udvider nu sit engagement ved at investere yderligere knap 200 millioner kr. i den fjerde fond, hvor det samlede commitment forventes at blive over én milliard kroner.

– Der er et stort behov for mikrofinans i udviklingslande, og vi er meget tilfredse med at kunne øge vores bidrag gennem Nordic Microfinance Initiative. Vi håber, at flere danske investorer fremover vil være med til at løfte denne vigtige opgave, siger Tommy Thomsen, CEO i IFU.

En solid business case

NMI’s tre nuværende fonde har udover at nå ud til syv millioner kunder også bidraget til at professionalisere og udvikle de lokale mikrofinans institutioner, som NMI typisk styrker gennem egenkapitalinvesteringer. Samtidig har fondene givet et årligt nettoafkast på cirka 10 procent i USD til investorerne.

– Vi er stolte af de resultater, vi har skabt indtil nu, og meget tilfredse med den tillid investorerne har vist os. Det har givet mulighed for at bidrage til at forbedre livsvilkårene for millioner af mennesker og samtidig levere et fornuftigt afkast til investorerne, siger Arthur Sletteberg, adm. direktør i NMI.

Fundraisning går i gang i Danmark

NMI er baseret på et offentligt-privat samarbejde, hvor den norske DFI Norfund og IFU bidrager med offentlige penge. Private investorer er indtil videre det største familieejede norske investeringsselskab Ferd, Norges største finansinstitution DNB samt Norges største pensionsselskab KLP.

Alle nuværende investorer har givet tilsagn om at investere yderligere i fond 4, og NMI begynder nu fundraising i Danmark.