Nyheder

19. februar 2024

IFU SÆLGER AKTIER I LAKE TURKANA WIND POWER

Klimainvesteringsfonden, der forvaltes af IFU, har solgt sine aktier i Lake Turkana Wind Power, den største vindmøllepark i Afrika. I dag står Lake Turkana Wind Power for omkring 14 procent af Kenyas elforbrug, og vindmølleparken har haft en positiv indvirkning på lokalsamfundet.

Klimainvesteringsfonden, der forvaltes af IFU, har været medejer af Lake Turkana Wind Power siden opførelsen begyndte i 2014. Investeringen har bidraget til at sikre finansieringen, opførelsen og driften af den største vindmøllepark i Afrika.

Klimainvesteringsfondens aktieandel på 6,25 procent i Lake Turkana Wind Power er nu blevet solgt til Climate Finance Partnership, et offentligt-privat finansieringsselskab, der forvaltes af BlackRock.

“Lake Turkana Wind Power er et flagskib for IFU, og vi er stolte over at have spillet en aktiv rolle i, at dette banebrydende projekt nu er opført, sat i drift og leverer billig og pålidelig grøn energi til kenyanerne.”

Reik Haahr Müller, Senior Vice President, Head of Green Energy & Infrastructure i IFU.

Forsyner omkring 1,2 millioner hjem med grøn strøm
Lake Turkana Wind Power ligger i Loiyangalani District i Marsabit County og blev forbundet til det nationale el-net i 2018. I dag står Lake Turkana Wind Power for omkring 14 procent af Kenyas elforbrug og leverer strøm til 1,2 millioner husstande. Produktionen har forbedret pålideligheden af Kenyas elforsyning, reduceret landets afhængighed af brændstofimport og formindsket CO2-udledningen med millioner af tons.

Elektriciteten produceres af 365 Vestas-vindmøller (310 MW), og etableringen af vindmølleparken omfattede også opførelsen af 200 km vej og en 400 km transmissionslinje, der forbinder vindmølleparken med det nationale net.

Lake Turkana Wind Power har en perfekt beliggenhed og har en årlig gennemsnitlig kapacitetsfaktor på omkring 60 procent, hvilket er usædvanligt højt for en vindmøllepark.

Forbedring af lokale levevilkår
Lake Turkana Wind Power har været dedikeret til at forbedre levevilkårene for den lokale befolkning. Indirekte har opførelsen af den 200 km lange vej haft en positiv indvirkning på den lokale infrastruktur og reduceret rejsetid samt transportomkostninger.

“Lake Turkana Wind Power har støttet en lang række lokale udviklingsprojekter inden for bl.a. uddannelse, sundhed og adgang til vand. Gennem Winds of Change-programmet, som blev etableret af Lake Turkana Wind Power, har vi sikret, at lokalsamfundet fortsat vil drage fordel af projektet,” siger Reik Haahr Müller.

Lake Turkana Wind Power har også haft en positiv indvirkning på den lokale beskæftigelse. Under byggeriet var omkring 2.500 personer ansat, og aktuelt beskæftiger virksomheden tæt på 330 personer, hvoraf omkring 85 procent kommer fra Marsabit County.

Danske pensionsselskaber har støttet projektet
Klimainvesteringsfonden er en offentlig-privat investeringsfond, der forvaltes af IFU. Fonden blev oprettet i 2014 i samarbejde med store danske pensionsselskaber og private investorer, der var blandt de første til at engagere sig i direkte private investeringer til støtte for den grønne omstilling i udviklingslandene. Investorerne omfatter PKA, PensionDanmark, PBU, Aage V. Jensens Fonde og Dansk Vækstkapital.