Nyheder

30. november 2021

IFU MED I MALAWIS FØRSTE STORSKALA SOLPARK

Salima Solar er den første solcellepark i Malawi, som er tilsluttet det nationale elnet. Med en kapacitet på 60 megawatt vil solcelleparken levere vedvarende energi til befolkningen i Malawi, hvor kun lige over 10 procent har adgang til elektricitet. IFU er på vegne af Danish SDG Investment Fund aktionær i JCM Power, der har udviklet og bygget anlægget.

Den 16. november 2021 indviede Malawis præsident, Dr. Lazarus McCarthy Chakwera, Salima Solar.

I sin tale til et publikum bestående af lokale repræsentanter, embedsmænd og udviklingspartnere sagde præsidenten:

”Jeg var meget ivrig efter at indvie denne solpark, da den producerer ren energi og er en model for den grønne fremtid, vi ønsker. […] Det er vores opgave at skabe bæredygtig udvikling, så de kommende generationer kan se, at vi er på rette spor til at blive CO2-neutrale.”

Salima Solar er det første solcelleanlæg nogensinde, der tilsluttes elnettet i Malawi. Anlægget, der ligger 75 km øst for Malawis hovedstad, Lilongwe, og dækker et areal på 170 hektar,  vil med en kapacitet på 60 megawatt øge elforsyningen med mere end 12 procent og bidrage til at forbedre adgangen til elektricitet.

Bygget og drevet af JCM Power
Salima Solar blev udviklet og bygget af JCM Power, der er en af IFU’s porteføljevirksomheder. Den producerede elektricitet leveres til Malawis statsejede elselskab, ESCOM, på grundlag af en 20-årig strømsalgsaftale (PPA).

Malawi har en samlet installeret elproduktionskapacitet på ca. 440 megawatt. Men da mere end 90 procent stammer fra vandkraft, er forsyningen ofte begrænset pga. tørke og lave vandstande. Derfor vil introduktionen af solenergi i det nationale elnet bidrage til at øge forsyningssikkerheden.

”Adgang til vedvarende og konkurrencedygtig energi er afgørende for, at mennesker i  udviklingslandene kan få forbedret deres levevilkår. Med Salima-projektet øges både elproduktion og forsyningssikkerhed i et land, hvor kun lige over 10 % af befolkningen har adgang til elektricitet. JCM har nået en vigtig milepæl med dette kommercielle projekt, som stemmer overens med vores strategi om at understøtte den grønne omstilling og bidrage til at skabe retfærdige og inkluderende samfund,” siger Lars Krogsgaard, CIO i IFU.

Salima Solar udnævnt til ”Utility-scale solar project of the year” i 2021
Salima Solar-anlægget er blevet udnævnt til ”Utility-scale solar project of the year” af Africa Solar Industry Association (AFSIA). AFSIA Awards anerkender virksomheder og enkeltpersoner, der har ydet et ekstraordinært bidrag til at fremme anvendelsen af solenergi i hele Afrika. Organisationen anerkender god praksis, professionalisme, kvalitet, sikkerhed og innovation med det formål at fremhæve det bedste, som den afrikanske solenergiindustri har at tilbyde.

”Vi er glade for, at Salima Solar er blevet anerkendt af AFSIA. Det er et virkelig banebrydende projekt – Malawis første privatfinansierede solenergiprojekt i stor skala, som nu leverer 60 megawatt  ren strøm til Malawis energikunder.”

Justin Woodward, JCM Powers medstifter og Chief Development Officer.

Investerer på vegne af Danish SDG Investment Fund
IFU’s investering i JCM Power sker på vegne af Danish SDG Investment Fund, som er baseret på kapitalindskud fra den danske stat, store danske pensionsselskaber og private investorer.