Nyheder

26. april 2022

IFU INVESTERER I MODERNE OG SUNDERE LØSNINGER TIL MADLAVNING I AFRIKA

Den nye fond Spark+ Africa Fund vil målrette investeringer mod de helbreds- og klimamæssige udfordringer, som Afrikas landbefolkning står overfor, ved at erstatte den nuværende brug af åben ild, trækul og petroleum til madlavning med sundere og renere alternativer. IFU investerer 4,5 mio. EUR i fonden, som har en samlet målsætning på 62 mio. EUR.

900 millioner mennesker i det sydlige Afrika mangler moderne løsninger som elektriske komfurer og naturgas, når de laver mad. De er derfor tvunget til at bruge ca. 35 milliarder USD om året på usunde og forurenende energikilder som ildsteder, trækul og petroleum.

Ifølge en ny rapport fra Verdensbanken er de sociale, miljømæssige og økonomiske omkostninger ved de usunde løsninger på mere end 330 mia. USD om året i Afrika. Til sammenligning vil private investeringer i at skaffe adgang til moderne alternativer kun løbe op i 2,6 mia. USD om året.

Spark+ Africa Fund, er en ny fond, der vil bidrage til at dække dette investeringsbehov ved at finansiere banebrydende virksomheder, som kan levere bedre løsninger såsom biomasse, biogas, ætanol, elektricitet samt LPG-baseret madlavningsteknologi til forbrugere med lav indkomst. Disse løsninger har en række individuelle og samfundsmæssige fordele, inklusive færre luftvejssygdomme, mere fritid til kvinder og større lighed mellem kønnene, lavere CO2-udslip og mindre afskovning, industriel og økonomisk udvikling samt reduktion af fattigdom.

Investerer 4,5 mio. EUR i Spark+
IFU investerer 4,5 mio. EUR i Spark+ og har sammen med en række andre investorer givet tilsagn om en investering på 36 mio. EUR i første runde. Spark+ har en samlet fondsmålsætning på 62 mio. EUR.

”Spark+ er målrettet en af de største udfordringer, som landbefolkningerne i Afrika står overfor, både helbreds- og klimamæssigt.  At erstatte åben ild, trækul og petroleum med renere alternativer som forarbejdet biomasse, biogas og elektricitet vil være stærkt medvirkende til at reducere luftvejssygdomme og mindske afskovning og CO2-udslip. At anvende blandet finansiering er den rette tilgang til at sætte fart på den grønne omstilling i denne sektor.”

Reik Haahr Müller, VP, Head of Green Energy & Infrastructure i IFU.

Indfører moderne madlavning
Spark+ er den første fond lanceret af Spark+ General Partner, et joint venture mellem det schweizisk-baserede investeringsselskab Enabling Qapital og den hollandsk-baserede fond Stichting Modern Cooking. Clean Cooking Alliance i USA, som er etableret på initiativ fra United Nations Foundation og dens donorer, inklusive den norske og hollandske regering, har støttet udviklingen af Spark+.

”Det var en vigtig erkendelse, at de metoder til madlavning, der anvendes af næsten halvdelen af verdens befolkning, er uændrede gennem de sidste 40.000 år, og at så mange ikke har haft fordel af moderne madlavningsmetoder. Heldigvis står visionære iværksættere, nye forretningsmodeller og teknologier klar til at springe de mere udbredte teknologier fra det 20. århundrede over til fordel for innovative energiløsninger, og vi er derfor glade for vores samarbejde med vores partnere om at etablere Spark+. Enabling Qapital er begejstret for at kunne anvende sin store investeringserfaring til at fremskynde væksten på dette vigtige område,” siger Xavier Pierluca, Co-Investment Director i Spark+ og Managing Partner i Enabling Qapital.