Nyheder

9. november 2020

IFU HJÆLPER DANSKE VIRKSOMHEDER TIL UDVIKLINGSLANDE

Høj risiko og vanskelige markedsvilkår er ofte en bremse på danske virksomheders investeringer i udviklingslande. Med erfaring fra 1.300 investeringer i mere end 100 udviklingslande kan IFU bidrage med viden, erfaring og risikovillig kapital. To mindre virksomheder Dbramante1928 og Lifeshelter er eksempler på hvordan.

Der er brug for massive investeringer, hvis FN’s verdensmål skal realiseres. Særligt i udviklingslande er behovet stort. Den gode nyhed er, at mange danske virksomheder har den teknologi, know-how og de produkter, der er brug for. Det gælder for eksempel indenfor vedvarende energi, grøn omstilling, landbrug, fødevarer og vand.

Der er derfor gode forretningsmuligheder i udviklingslandene. Men der er også høj risiko, hvilket afholder mange  danske virksomheder fra at tage springet ud på nye og mere uprøvede markeder. Men her kan IFU hjælpe med risikovillig kapital, rådgivning og erfaring samt tilskud til modning/udvikling af projekter og forretningsplan. Det gælder for både store, mellemstore og små virksomheder.

Dbramante1928 etablerer CO2-neutral produktionsfacilitet i Indien

Et særligt indsatsområde for IFU er de mindre danske virksomheder. Et eksempel er Dbramante 1928, der med finansiering og støtte fra IFU’s facilitet for små og mellemstore virksomheder, har etableret en ny CO2-neutral produktionsfacilitet i Kolkata, Indien. IFU’s finansiering på  tre millioner kr. er blandt andet anvendt til installering af 1.000 m2 solceller på taget, der leverer al energi til produktionen, samt opsamling af regnvand. Dertil kommer støtte til træning af medarbejdere i anvendelsen af ny produktionsteknologi, håndtering af alternative energiressourcer og CSR-forhold.

– Vi er meget tilfredse med vores samarbejde med IFU, fordi de udover finansieringen har bidraget med værdifuld viden og klare krav, der har ført til, at vi i dag råder over en moderne fabrik, som sikrer både et godt arbejdsmiljø for vores ansatte og et positivt bidrag til såvel det lokale som det globale klima, siger Dennis Dress, administrerende direktør.

Midlertidige boliger af Rockwool    

Et andet eksempel er den lille danske virksomhed Lifeshelter, der har udviklet et koncept for midlertidige boliger baseret på det klassiske danske produkt Rockwool. Sammenlignet med de telte, der anvendes i de fleste flygtningelejre i dag, er Lifeshelters boliger mere bæredygtige, skaber et bedre indeklima både i varmt og koldt vejr, ligesom de er brandsikre og vandtætte. Derudover kan en del af produktet produceres tæt på, hvor det skal anvendes, og dermed skabe lokal udvikling.

Med henblik på at etablere et salgsselskab i Uganda har IFU ydet økonomisk støtte til Lifeshelter via fondens facilitet for små og mellemstore virksomheder samt et lån på tre millioner kr.

“Samarbejdet med IFU er en klar blåstempling af, at Lifeshelter ikke blot er et spændende projekt eller koncept, men en seriøs virksomhed, der byder ind på at løse en af verdens absolut største udfordringer. Når vi italesætter samarbejdet over for lokale regeringer, FN eller andre, så fjerner det den sidste rest af tvivl om, hvorvidt vi som en vækstvirksomhed kan levere, når ordrerne kommer. For det kan vi.”

Jens Odgaard Olsson, administrerende direktør, Lifeshelter

Klar til yderligere at støtte små og mellemstore virksomheder

IFU har gennem tiden aftalt investeringer for 23 mia. kr. i 1.300 projekter i mere end 100 udviklingslande i Afrika, Asien, Latinamerika og Europa. Det er bl.a. sket i samarbejde med knap 900 danske virksomheder.

– Vi har efterhånden oparbejdet en bred erfaring og stor viden om etablering og drift af virksomheder i lande med høj risiko og vanskelige markedsforhold. Den viden og erfaring deler vi gerne, og vores dør står altid åben for en konstruktiv drøftelse af, hvordan vi kan understøtte gode projekter, der kan bidrage positivt i investeringslandet og på sigt blive en god forretning, siger Ib Albertsen, Investment Director med ansvar for små og mellemstore virksomheder i IFU.