Indien er verdens største mælkeproducent og verdens næststørste producent af frugt, grøntsager og korn. Alligevel er der en udbredt mangel på fødevarer og store problemer med underernæring i landet, hvilket blandt andet skyldes, at 40 procent af fødevarerne går til spilde på vej ud til de mere end 1,3 milliard indere. Det vil sige, at Indien årligt har et fødevarespild, der svarer til hele den britiske landbrugsproduktion. Behovet for teknologi og viden om eksempelvis køleteknologi og opbevaring af fødevarer er derfor stort i Indien. Og her kommer Danmark ind i billedet.
Gode investeringsmuligheder for danske virksomheder
Behovet for teknologi og viden giver gode muligheder for danske virksomheder, der arbejder med kvalitetsfødevarer, fødevareteknologi og knowhow. Derfor er 21 danske virksomheder og organisationer med fødevareminister Esben Lunde Larsen i spidsen netop nu i Indien for at sætte fokus på danske fødevareløsninger. IFU’s Executive Vice President, Torben Huss, samt Vice President for South Asia, Deepa Hingorani, deltager også på turen.
IFU har gennem årene foretaget tæt på 100 investeringer i samarbejde med danske virksomheder i Indien, hvoraf en række af disse er indenfor agroindustrien.
– Indien er verdens tredjestørste økonomi, og med en årlig vækstrate på 7,1 procent og en voksende middelklasse er der et stort potentiale for danske fødevareløsninger. IFU kan hjælpe med til at bane vejen for danske virksomheder gennem vores lokale ekspertise og setup med investeringsfolk og rådgivere samt gennem risikovillig kapital, siger Torben Huss.
Dansk teknologi og knowhow kan øge produktiviteten
På grund af det stigende fødevarebehov er inderne også meget fokuserede på at få øget produktiviteten i landbruget. Her er de danske erfaringer indenfor for eksempel mejerisektoren særligt interessante for inderne, da Danmark har udviklet en mælkeproduktion i verdensklasse med høj ydelse. Det er resultatet af blandt andet god kvæggenetik og kvalitetsfoder. En dansk ko yder op til 20 gange mere end en indisk, så der er et meget stort potentiale for at løfte produktiviteten i Indien.
Fakta
- Indien var Danmarks 36. største eksportmarked for varer i 2016
- Indien aftog i 2016 varer for 2,9 milliarder kroner, hvilket svarer til 0,45 procent af den samlede danske vareeksport
- Vareeksporten til Indien steg i 2016 med 11,3 procent i forhold til 2015
Kilde: Miljø- og fødevareministeriet