Nyheder

12. juli 2019

GENANVENDELSE AF SPILDEVAND GØR INDIEN GRØNNERE

Flere og flere byer i Indien har akut vandmangel, og der er indført restriktioner på forsyning af vand til industrien. Rensning og genanvendelse af spildevand er derfor et nyt marked, som Klimainvesteringsfonden har investeret i via den indiske virksomhed Roserve.

Manglen på drikkevand og forurenet spildevand er en voksende udfordring over hele verden, ikke mindst i udviklingslandene og på vækstmarkederne. Dette er også tilfældet i Indien, hvilket har ført til, at myndighederne har strammet reglerne for spildevand og introduceret retningslinjer for nuludledning for industrier som papir og pulp, medicinalvarer, kemikalier, tekstiler, garverier, føde- og drikkevarer mm.

For at overholde de nye regler og sikre adgang til vand i produktionen skal virksomhederne inden for disse sektorer rense deres spildevand og genanvende så meget som muligt. Det har åbnet et nyt marked for udvikling, opsætning og vedligeholdelse af rensningsanlæg.

Den indiske virksomhed Rochem Separation Systems har udviklet moderne og energieffektive genanvendelses- og nuludledningsløsninger, som kan genanvende 75 til 80 procent af vandet fra spildevand. Anlæggene bruger energirigtige pumper og komponenter fra anerkendte leverandører såsom Grundfos og Danfoss, hvilket reducerer energiforbruget yderligere.

Risikovillig kapital til opjustering

For at øge salget og fremskynde industriens anvendelse af vandrensningsløsninger har Rochem Separation Systems brug for kapitalstærke partnere, som kan finansiere anlæg, som de enkelte virksomheder kan lease.

Derfor har Klimainvesteringsfonden, som administreres af IFU, indgået et joint venture med Rochem for at etablere virksomheden Roserve, som vil bidrage til at udbrede rensningsanlæggene i Indien og dermed reducere vandforbruget, energiforbruget og omkostningerne i industrien.

– Vi er glade for at have foretaget denne investering, da den i høj grad gavner miljøet og desuden kan give et rimeligt afkast til investorerne, siger Deepa Hingorani, Vice President, South Asia, i IFU.

– De økonomiske fordele ved genanvendt vand som en klimasikker kilde til vandforsyning på tværs af industrier bliver stadig mere tydelige. Da lokale banker er meget tøvende over for at finansiere innovative forretningsidéer, er vi meget glade for at kunne gå sammen med Klimainvesteringsfonden om at udvide vores forretning, siger Prayas Goel, administrerende direktør i Rochem.

Med lease/BOOT-modellen står Roserve for driften og vedligeholdelsen af de enkelte anlæg. Brugerne betaler typisk et fast beløb for at dække omkostningerne forbundet med at vedligeholde anlægget og et variabelt beløb for at dække driftsomkostningerne.

Internationale muligheder

Roserve har indtil videre etableret 30 anlæg i Indien. Men potentialet rækker længere end til Indien, da stadig flere udviklingslande og vækstmarkeder gradvis strammer reglerne for spildevand og følger op på, om de overholdes. Derfor undersøger Roserve mulighederne for at udvide forretningen til andre lande.