Fibertex investerer i en ny fabrik i Sydafrika, hvorfra der skal produceres og sælges såkaldte geotekstiler og industrielle tekstiler, der kan bruges henholdsvis i forbindelse med fx vej- og brobyggeri og i fx bilindustrien. Fibertex har store forventninger og ser investeringen som en strategisk satsning, der på sigt skal sikre virksomheden en stor markedsandel i det sydlige Afrika samt i Australien og New Zealand.
I første omgang er der fokus på Sydafrika, hvor regeringen har besluttet at investere 500 milliarder kroner i forbedringer af landets infrastruktur i de kommende år. Men også i Mozambique og Angola er investeringer i infrastruktur på tegnebrættet.
– Der er tale om betydelig udbygning af infrastrukturen i store dele af det sydlige Afrika, som oven i købet vil tage til i de kommende år. Store vejprojekter, brobygningsprojekter og lignende er sat i gang, og flere er på vej. I sådanne projekter indgår geotekstiler som et uundværligt element, og her kommer vi ind, siger Fibertex Industrial Nonwovens’ administrerende direktør Jørgen Bech Madsen.
Bilindustrien i Sydafrika er også voksende, og derfor forventer Fibertex, at der er gode muligheder for lokalt at producere forskellige produkter til bilindustrien, som kun i mindre omfang bliver fremstillet i Sydafrika i dag.
IFU har via fondens regionale kontor i Sydafrika assisteret Fibertex i forberedelsen og etableringen af virksomheden. Det gælder både forhandlinger med myndigheder og de lokale partnere mv. Derudover har IFU bidraget til at sikre en samlet finansieringsløsning, hvor både IFU og den sydafrikanske udviklingsfond IDC indskyder aktiekapital i den lokale virksomhed.
– Det har været en stor fordel af have IFU med i hele processen. De kender det lokale marked og har et bredt netværk, der gør det hele lidt nemmere. Samtidig har det stor betydning, at de er med til at dele den økonomiske risiko både ved selv at investere og ved at kunne skabe kontakter til andre potentielle investorer, siger Jørgen Bech Madsen.
Virksomheden, der bliver etableret i Durban, vil i første omgang beskæftige cirka 40 ansatte, og omsætningen forventes at blive på 60 – 80 millioner om året.
– Det er en interessant investering, der på mange måder vil bidrage positivt til udviklingen i Sydafrika. Der bliver skabt nye arbejdspladser, og brugen af Fibertex’ verdensførende knowhow inden for produktion af geo- og industrielle tekstiler indebærer en betydelig overførsel af knowhow til Sydafrika og de lokale medarbejdere. Derudover vil Sydafrika fremover kunne producere en række produkter, som alternativt skulle importeres, og det forventes, at virksomheden på sigt vil eksportere til andre markeder og dermed skabe eksportindtægter til Sydafrika, siger leder af IFU’s regionale kontor Kim Gredsted.
Det forventes, at driften i det nye selskab kan begynde ved udgangen af 1. kvartal 2010.