Nyheder

26. oktober 2005

DEBATINDLÆG FRA ERHVERVSBLADET 26.OKTOBER 2005: IFU SPILLER EN STOR ROLLE I ULANDE

Om den udvikling der fulgte med et projekt i det vestafrikanske land Togo

Debatindlæg fra Erhvervsbladet 26.oktober 2005

IFU spiller en stor rolle i ulande

Af direktør Niels Tinggaard, Atlantic Produce Togo

I mere end 15 år har jeg samarbejdet tæt med IFU om en plantefarm – Atlantic Produce – i det vestafrikanske land Togo. Trods vanskelige forhold i området med både politisk og social ustabilitet, skrantende økonomi, lokale konflikter og meget andet har IFU engageret sig helhjertet i projektet med risikovillighed, rådgivning og moralsk støtte. Med IFU’s store engagement er det lykkedes at sikre farmens eksistens og job til ca. 150 medarbejdere. De lærer at møde til tiden, de lærer at arbejde struktureret, og de får en løn, som skaber økonomisk grobund for deres familier og landsbyen. Det er grundlæggende forudsætninger for at skabe et velfungerende og demokratisk samfund. Foruden de 150 faste medarbejdere på farmen beskæftiger vi mindst 2.000 mennesker i landsbyen og oplandet omkring farmen med kontraktarbejde.

Siden Atlantic Produce blev etableret i 1978 er der skabt øget optimisme i området, og landsbyens økonomi er blevet betydeligt bedre. Landsbyen har således fået egen skole og lægeklinik, og lokale forretningsfolk har opført hoteller, restauranter, barer, cykelværksteder, bilværksteder og et stort antal butikker, som tilsammen beskæftiger mange hundrede mennesker. IFU’s repræsentanter har gennem årene taget aktivt del i budgetter, forretningsplaner, arbejdsforhold, miljøforhold og forhandlinger med lokale myndigheder. Alt sammen for at fastholde et grundlag for en bedre fremtid for mange hundrede familier i området.

I dag er Atlantic Produce et sundt projekt, som har betalt stort set al gæld tilbage til IFU og andre långivere. IFU’s repræsentanter har været en uvurderlig støtte for projektet både med konkret rådgivning og moralsk støtte, når udsigterne var dårlige. Jeg har arbejdet i udviklingslande i mere end 45 år og kender flere andre projekter med IFU-engagement som i lokal beskæftigelse, optimisme, bedre fremtidsudsigter kan sammenlignes med Atlantic Produce Togo.

Det præcise antal arbejdspladser i det enkelte projekt er egentlig underordnet. Det afgørende er, at befolkningen får nye muligheder. Effekten af dansk bistand til udviklingslande bliver alt for ofte bedømt af journalister, politikere, embedsmænd og andre “eksperter”. Lad mig slå fast: Lyt til de mennesker, der kender forholdene gennem mange års praktisk arbejde. For Afrikas og befolkningens skyld.