Nyheder

5. august 2019

DANSKE VIRKSOMHEDER UDVIDER I UKRAINE

To danske virksomheder indenfor elektronikindustrien går sammen og udvider produktionen i Ukraine. Det sker for at styrke konkurrenceevnen og kunne imødekomme en stigende efterspørgsel på udvikling og serieproduktion. IFU bidrager med et tilskud fra fondens facilitet for små og mellemstore virksomheder samt et lån på fem millioner kr.

To jyske virksomheder, TKT og EKTOS, der har mange års erfaring indenfor elektronikindustrien, har hidtil specialiseret sig i henholdsvis udvikling og serieproduktion. Virksomhederne har nu etableret et joint venture i Ukraine, der skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne og bidrage til, at de kan imødekomme en stigende efterspørgsel.

– Vi ser rigtige gode perspektiver i at kunne tilbyde vores kunder både udvikling og produktion inden for elektronikprint, og derfor var det naturligt, at vi udnyttede synergierne ved at etablere et joint venture, siger Jesper Holst, CEO, EKTOS A/S.

– Placeringen i Ukraine betyder, at vi kan reducere omkostningerne og dermed bedre konkurrere med de billige asiatiske alternativer, hvilket kan skabe yderligere vækst, siger Tommy Korsholt, CEO, TKT Electronics ApS.

Nye produktionslinjer

EKTOS har gennem flere år været etableret i Ukraine og har i dag to datterselskaber i landet. TKT har derimod indtil nu alene opereret i Skive, hvor antallet af ansatte de seneste 10 år er næsten firedoblet.

Den nye virksomhed TKT-EKTOS placeres i det vestlige Ukraine i tilknytning til et af EKTOS’ nuværende datterselskaber. Her vil der blive etableret nye produktionslinjer, der udover at udvide den samlede kapacitet også vil fungere som backup for produktionen i Danmark. Planen er, at produktionen allerede kan begynde i tredje kvartal 2019.

Økonomisk støtte til forberedelse

Med henblik på at hjælpe flere små og mellemstore danske virksomheder ud på nye markeder i vækst- og udviklingslande har Danida og IFU etableret en SMV-facilitet, der kan yde økonomisk støtte til forberedelse af projekter. Forudsætningen er, at den danske virksomhed skal finansiere mindst 50 procent af de faktiske udgifter, og at det vurderes, at projektet kan opnå finansiering fra IFU på almindelige forretningsmæssige vilkår.

TKT har fået støtte til at gennemføre et træningsprogram, hvor en række af de nye  medarbejdere bliver uddannet og opkvalificeret bl.a. gennem ophold i Danmark.

– Træning og uddannelse af medarbejdere er afgørende for, at små og mellemstore danske virksomheder kan få succes i emeging markets, og derfor er det en af de aktiviteter, som vores facilitet kan yde økonomiske støtte til, siger Ib Albertsen, Investment Director i IFU med ansvar for små og mellemstore virksomheder.

IFU har yderligere ydet et lån på almindelige forretningsmæssige vilkår på fem millioner kr.