Nyheder

27. august 2012

DANSK INVESTERINGSFOND IND I ZAMBIA

Zambia er ifølge IMF et af verdens nye vækstmarkeder med en forventet vækst på over syv procent om året. En dansk investeringsfond er rykket ind i Zambia og åbner nu for yderligere indskud fra blandt andet danske investorer.

Kukula Fund er navnet på en dansk fond, der investerer i små og mellemstore virksomheder i Zambia.

– Vi ser et stort potentiale for investeringer i Zambia. Den økonomiske vækst er på cirka syv procent om året, og efterspørgslen på lokalt producerede varer og services er stærk stigende. Derfor forventer vi både at kunne levere et fornuftigt afkast til investorerne og samtidig bidrage til yderligere udvikling i Zambia, siger Tue Nyboe Andersen, direktør og medstifter af Kukula Capital, der administrerer fonden.

Zambia er kendt for minedrift og store forekomster af kobber. Men landet har også et stort potentiale inden for landbrug, hvor frugtbar jord og klima betyder, at der kan høstes to gange om året. Derudover er der høj vækst i industri- og servicesektoren, ligesom der investeres markant i energi og telekommunikation.

Initiativtagerne samt en række private investorer har investeret de første 10 mio. kr. i fonden. Det er blandt andet Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand i Danfoss.

– Holdet bag Kukula har på kort tid vist deres evne til at skabe bæredygtige jobs i Zambia gennem sunde kommercielle investeringer i vækstvirksomheder, siger Jørgen Mads Clausen.

Kukula3.jpg

Åben for nye indskud

Fonden har indtil videre gennemført tre investeringer i henholdsvis et savværk, en kødproducent og en kæde af one-stop servicecentre, der blandt andet håndterer pengeoverførsler og forsendelser. For at komme videre er der nu åbnet for yderligere indskud i en såkaldt second closing, hvor IFU – Investeringsfonden for udviklingslande og en række andre investorer har givet tilsagn om deltagelse. Målet er at nå et samlet indskud på 10 mio. USD.

Torben Huss, vicedirektør i IFU, peger på, at Zambia er et interessant investeringsland, som IFU har gode erfaringer med, og derfor ser han Kukula fonden som et yderligere kommercielt bidrag til at styrke de små og mellemstore virksomheder i landet.

– Vores lokale netværk og tilstedeværelse samt den høje økonomiske vækst understøtter det store potentiale for investeringer i Zambia. Vi er den første og eneste private investeringsfond med fokus på små og mellemstore virksomheder, hvilket giver os en unik position og vi ser derfor frem til at kunne styrke fondens muligheder sammen med IFU og andre nye investorer, siger Tue Nyboe Andersen.

Yderligere oplysninger:

Tue Nyboe Andersen, tlf.: +45 29 27 56 46 eller mail: tna@kukulacapital.com

Rune Nørgaard, kommunikationschef, IFU, tlf.: +45 22 68 75 60