Nyheder

11. december 2014

AFRIKAS STØRSTE VINDPARK PÅ PLADS

Det har taget mere end syv års forberedelse, men nu er det en realitet. Afrikas største vindpark, Lake Turkana, bliver etableret.

Den samlede finansieringspakke på 5 mia. kr. er nu på plads med såkaldt financial close, hvor en række banker har godkendt de endelige aftaler om lånefinansiering til Afrikas største vindpark, Lake Turkana. Det betyder, at etableringen af projektet nu for alvor kan gå i gang.

Klimainvesteringsfonden, der er etableret med bidrag fra dansk udviklingsbistand, bidrager med 87 mio. kr. i aktiekapital. EKF (Eksport Kredit Fonden) stiller samtidig garantier for omkring 1 mia. kr.

Handels og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

Det er en god dag for grøn energi og beskæftigelse i Kenya. Projektet kommer i stand med finansiering via Klimainvesteringsfonden, og det viser, at vi gennem et tæt privat og offentligt samarbejde kan skabe resultater, der både gavner det globale klima, dansk erhvervsliv og bidrager til vækst og beskæftigelse i Kenya.

”Det er en vigtig milepæl, vi har nået, og jeg er rigtig glad for, at Klimainvesteringsfonden kan bidrage til at levere klimavenlig energi til Kenyas videre udvikling,” siger Tommy Thomsen, CEO i IFU.

365 vindmøller fra Vestas

Vindparken kommer til at bestå af 365 vindmøller spredt på mere end 160 kvadratkilometer i den nordlige del af Kenya tæt ved Lake Turkana. Der er vindforholdene ideelle, fordi der blæser en meget stærk og konstant vind, hvilket giver en meget høj effektivitet.

Vestas leverer vindmøller af typen V52-850 kW, og de vil samlet kunne producere, hvad der svarer til 15 procent af Kenyas samlede el-produktion.

Den afsides placering af vindparken betyder, at der skal etableres en mere end 400 km lang el-transmissionslinje samt 300 km transport- og serviceveje. Det arbejde er nu sat i gang og skal være færdiggjort, inden vindmøllerne fra Vestas kan opsættes og levere strøm til det kenyanske el-net. Forventningen er, at strømproduktionen kan begynde i 2017.

Klimainvesteringsfondens største investering   

Klimainvesteringsfonden blev etableret i januar 2014 i et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, IFU, PensionDanmark, Pensionskassernes Administration A/S (PKA), Pædagogernes Pensionskasse (PBU), Dansk Vækstkapital og Aage V. Jensen Foundation. Investeringen sker i form af aktiekapital og er Klimainvesteringsfondens største investering til dato.

”Investeringen i Lake Turkana er et godt eksempel på Klimainvesteringsfondens formål, der handler om på et forretningsmæssigt grundlag at reducere CO2– udledning i udviklingslande og øge salget af dansk klimateknologi,” siger Tommy Thomsen.