< Tilbage til nyheder

8. juli 2014

DANPER FEJRER 20 ÅR JUBILÆUM MED SUCCES

Efter en vanskelig start har DanPer i løbet af 20 år udviklet sig til en succes. Virksomheden er i dag blandt Perus største eksportører af landbrugsprodukter, omsætter for knap 140 millioner US dollar om året og beskæftiger omkring 8.000 mennesker, der fortrinsvis er lokale bønder.

Det hele begyndte tilbage i 1980’erne, da en dansk virksomhed, Wiik & Co, importerede asparges fra Peru. En af opkøberne var Arne Berg, og han fik via sit arbejde en god indsigt i det peruvianske forretningsmiljø og så tidligt mulighederne for at kunne drive profitabel landbrugsvirksomhed i landet. Det førte til, at Wiik & Co i 1991 besluttede at investere i en fabrik, der skulle producere asparges opkøbt fra lokale bønder.

Men som så ofte set før i udviklingslande, så stødte danskerne ind i store problemer, da de ville etablere sig. De fik blandt andet ansat den forkerte lokale direktør. Udover inkompetence viste det sig også, at han var lettere anløben. For eksempel så landede en stor del af den beton, der skulle danne basis for aspargesfabrikken, i fundamentet i den lokale direktørs nye hus.

På trods af problemerne fortsatte danskerne. De fik ansat den rigtige direktør, der fortsat er i firmaet. Fabrikken samt salgsorganisationen blev etableret, og i 1994 stod det hele klar.

– Det var en svær begyndelse, men efterhånden har vi fået godt styr på det, og vi har nu en rigtig velfungerende virksomhed, siger Arne Berg, bestyrelsesformand i DanPer.

Arne Berg køber op

Da Wiik og Co i midten af 1990’erne besluttede at sælge sine aktier, købte Arne Berg det peruvianske selskab ud af den danske virksomhed. Det blev starten på DanPer, der i dag er et dansk-peruviansk joint venture, hvor IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande fra begyndelsen har været en strategisk partner.

Det begyndte i Trujillo
Det første produktionssted var i Trujillo, der ligger omkring 550 km fra hovedstaden Lima i et af de mindre udviklede landdistrikter i det nordlige Peru. Produktionen er baseret dels på egenproduktion og dels på leverancer fra omkring 250 lokale landmænd. Afgrøderne, der består af asparges, avocado, artiskokker, druer og peberfrugter produceres på mere end 5.000 hektar jord – hvoraf det meste er tidligere ørken. Produkterne eksporteres både friske, frosne og som konserves til de store markeder i USA og Europa.

Nye afgrøder kommer til

Danper har i de senere år udvidet produktionen både i det sydlige og nordlige Peru. I 2011 påbegyndtes kultiveringen af yderligere knap 200 hektar, hvor der dyrkes druer og avocado. Derudover er virksomheden i gang med at etablere produktion af asparges, druer og avocado i et 1000 hektar ørkenområde 400 kilometer nord for Trujillo. Selve produktionen foregår på fem forskellige fabrikker.

Den virksomhed, der for omkring 20 år siden startede med et lille produktionssted og 80 ansatte, er i dag en af Perus største landbrugsvirksomheder, der beskæftiger omkring 8.000 mennesker og har en omsætning på næsten 140 millioner US dollar. Med den nye udvidelse forventes yderligere 5.000 mennesker at få beskæftigelse.

Fokus på CSR

Udover at skabe mange arbejdspladser og en stor eksport, der giver en direkte indtægt til peruvianerne og skaber store valutaindtægter, så har Danper også meget fokus på forvaltning af naturen, deres social ansvar over for medarbejderne og de lokalsamfund, der opereres i.

Virksomheden er blandt andet ISO 14000 certificeret, og der bruges en del ressourcer på løbende at uddanne medarbejderne. Derudover arbejdes der strategisk med at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø, og virksomheden bidrager samtidig til udviklingen af lokalsamfundene med vand og elektricitet samt sundhedsprogrammer.

I 2011 vandt Danper IFU’s CSR pris.