< Tilbage til cases

DANPER FØRER AN I PERUS LANDBRUGSEKSPORT

Danper er et dansk-peruviansk joint venture, der i løbet af godt 25 år har udviklet sig til at blive en af Perus største eksportører af frugt og grønt.

Danper, der producerer asparges, artiskokker, peberfrugter samt druer og avocado til eksport, er et joint venture mellem danske og peruvianske aktionærer. Selskabet, der blev etableret i 1991, har løbende ekspanderet sin forretning og er i dag blandt de tre største landbrugsvirksomheder i Peru.

Det var en svær begyndelse og som så ofte set før, stødte danskerne ind i store problemer. De fik blandt andet ansat den forkerte lokale direktør. Udover inkompetence viste det sig også, at manden var lettere anløben. For eksempel så landede en stor del af den beton, der skulle danne basis for aspargesfabrikken, i fundamentet i den lokale direktørs nye hus.

På trods af problemerne fortsatte danskerne. De fik ansat den rigtige direktør, der fortsat er i firmaet. Fabrikken samt salgsorganisationen blev etableret, og i 1994 stod det hele klar.

Produktion i tidligere ørken

Det første produktionssted var nær Trujillo, der ligger cirka 550 km nord for Lima i et af de mindre udviklede landdistrikter. Produktionen er baseret dels på egenproduktion og dels på leverancer af grøntsager fra ca. 240 lokale landmænd. Afgrøderne produceres på mere end 5.000 hektar jord – hvoraf det meste er tidligere ørken. Produkterne eksporteres både friske, frosne og som konserves til de store markeder i USA og Europa. Dermed bidrager Danper også til valutaindtjening til Peru.

“Det var en svær begyndelse, men i dag er der styr på det, og vi har nu en rigtig velfungerende virksomhed, der løbende udvides”

Arne Berg, bestyrelsesformand, Danper

Nye afgrøder kommer til

Danper har i de senere år udvidet produktionen både i det sydlige og nordlige Peru. I 2011 påbegyndtes kultiveringen af yderligere knap 200 hektar i Chepén området cirka 200 km nord for Trujillo. Her dyrkes der druer og avocado Derudover blev der i 2012 etableret et nyt projekt med henblik på produktion af druer og asparges i et 1000 hektar ørkenområde ved Olmos ca. 400 kilometer nord for Trujillo.

Ved Olmos er udfordringerne som tidligere etablering af infrastruktur og vandingsanlæg. I dette tilfælde har myndighederne etableret flere kilometer lange vandingskanaler og tunneller, der kan transportere flod- og smeltevandet fra østsiden af Andesbjergene ud til markerne.

Beskæftiger mere end 6.000 mennesker

Den virksomhed, der for omkring 20 år siden startede med et lille produktionssted og 80 ansatte beskæftiger mere i dag mere end 6.000 mennesker og har en årlig omsætning på omkring 140 millioner US dollar. Med de nye udvidelser forventes yderligere 5.000 mennesker at få beskæftigelse.

Fokus på CSR

Danper har høj fokus på CSR. Virksomheden uddanner løbende sine medarbejdere, arbejder strategisk med at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø og bidrager samtidig til udviklingen af lokalsamfundene med vand og elektricitet samt sundhedsprogrammer. Danper vandt i 2011 IFU’s CSR pris og har i de senere år vundet flere priser både nationalt og internationalt for god og ansvarlig virksomhedsledelse. Virksomheden er desuden i Peru udnævnt som et eksempel på god virksomhedsledelse.

IFU er en vigtig partner

IFU investerede første gang i Danper i 1991. Siden har IFU bidraget med aktiekapital og lån til flere af udvidelserne. IFU har derudover i 2014 formidlet aktiekapital via IFU Investment Partners, der er kapitaliseret af pensionskaserne PKA og PBU.

Formålet med den seneste investering var at etablere et nyt forarbejdningsanlæg på 22.000 m2, der indeholder to køletunneller, et pakkeområde og kølekapacitet, der kan lagre op til 150 tons færdigproducerede produkter.

– IFU er en vigtig partner, der løbende har bidraget både med viden og risikovillig kapital, siger Arne Berg.

Relevante cases

ORANA HØSTER FRUGTERNE AF GLOBALISERINGEN

ORANA HØSTER FRUGTERNE AF GLOBALISERINGEN

Virksomheden eksporterer til mere end 40 lande og har produktion i Vietnam, Malaysia, Indien og Egypten. > Læs mere
KAFFE FRA TANZANIA GIVER EN GOD SMAG I MUNDEN

KAFFE FRA TANZANIA GIVER EN GOD SMAG I MUNDEN

Shangri-La Estate er en danskejet kaffeplantage i Tanzania, der producerer kaffe, der bl.a. sælges hos Baresso. > Læs mere