< Tilbage til cases

BOLIGER TIL MIDDELKLASSEN I COLOMBIA

Middelklassen i Colombia efterspørger i stigende grad ejerboliger. En dansk investorgruppe bygger mere end 700 lejligheder i landet.

Colombia har de seneste 10 – 15 år været igennem en rivende udvikling, der blandt andet har ført til en reduktion af fattigdommen. Siden 2002 er den laveste indkomstklasse reduceret fra at udgøre cirka halvdelen af befolkningen til omkring en tredjedel. Antallet af personer med en middelindkomst er samtidig næsten fordoblet og udgør nu mere end 25 procent af befolkningen.

Med tradition for at eje egen bolig i Colombia har den økonomiske fremgang også ført til en stigende efterspørgsel på ejendomsmarkedet. En dansk investorgruppe med erfaring fra Latinamerika vurderer, at der er gode forretningsmuligheder i at bygge boliger i landet, og har derfor besluttet at investere knap DKK 32 mio. i lejligheder i tre colombianske byer inklusiv hovedstaden Bogota.

”Colombia er et interessant marked med høj efterspørgsel, og vi tror på, at vi med investeringen kan sikre en fornuftig forretning for investorerne og samtidig bidrage til udviklingen af det colombianske ejendomsmarked”

Martin Nymark, administrerende direktør i Exact Invest

Martin Nymark har investeret i og udviklet ejendomme i Sydamerika gennem de sidste otte år. Som administrator for den danske investorgruppe sikrer Exact Invest fra deres kontor i Bogota, Colombia, en aktiv involvering i og udvikling af de enkelte ejendomsprojekter.

Råd til egen bolig

I de senere år er udbuddet af boliger i Colombia vokset, og i de fleste store byer er der mange byggeprojekter undervejs. Men på trods af stigningen er efterspørgslen fortsat høj, og det vurderes, at der er et akut boligunderskud på knap 4 mio. boliger. Samtidig er gennemsnitsalderen sammenlignet med Europa lav. Mere end halvdelen af de knap 50 mio. colombianere er under 27 år, og hovedparten af dem har ikke egen bolig i dag.

På trods af et mindre fald i væksten har den generelle udvikling ført til, at flere af landets indbyggere har fået råd til egen bolig. Det gælder særligt den voksende middelklasse, men også flere fattige har i dag bedre muligheder blandt andet som følge af direkte statslige subsidier til boligkøb.

Den danske investorgruppe fokuserer på at bygge boliger både til den lave og høje middelklasse og har aktuelt investeret i fire projekter med mere end 700 lejligheder og et mindre retail areal. Omkring en tredjedel af lejlighederne er solgt.

DKK 4,5 mio. fra IFU

IFU investerer DKK 4,5 mio. i investeringsselskabet, Exact Colombia I A/S. Begrundelsen er, at investeringen kan medvirke til at forbedre det colombianske kapital- og boligmarked, der fortsat er underudviklet og lider af mangel på udenlandsk kapital.

– Vi synes, det er en interessant investering, der både kan give et forretningsmæssigt afkast og medvirke til at forbedre udviklingen i Colombia, der på trods af den positive udvikling fortsat investeringsmæssigt lever i skyggen af de andre store lande i Latinamerika, siger Henrik Jepsen, Investment Director, IFU.

Relevante cases

HOTELLET, DER TALER FOR SIG SELV

HOTELLET, DER TALER FOR SIG SELV

På Park Inn i Cape Town er en tredjedel af de ansatte døve, som har fået en ny chance i arbejdslivet. > Læs mere
IFU FINANSIERER UKRAINSK BANK FOR SMÅ VIRKSOMHEDER

IFU FINANSIERER UKRAINSK BANK FOR SMÅ VIRKSOMHEDER

IFU har etableret en lånefacilitet for Bank Lviv for at fremme vækst blandt mindre virksomheder i det vestlige Ukraine. > Læs mere