Restaurant i Bolivia styrker værdikæden

Hos gourmetrestauranten GUSTU arbejdes der udelukkende med bolivianske produkter fra alle regioner i landet for at vise verden den bolivianske mangfoldighed og rigdom.

Bolivia er Sydamerikas fattigste land. Alligevel har kokken Claus Meyer og IFU sammen med en lokal NGO investeret i en nystartet gourmetrestaurant i Bolivias hovedstad La Paz. Målet med restaurant GUSTU er ikke blot at servere god mad til velhavende gæster, men også at udvikle og brande boliviansk madkultur samt at uddanne udsatte lokale unge til dygtige kokke.

Ny boliviansk madbevægelse

Baggrunden for projektet var et stort gastronomisk symposium i 2012, der blev afholdt som et kick-off event for den nye bolivianske madbevægelse. På symposiet blev der vedtaget et boliviansk madmanifest, der skal genskabe det bolivianske køkken og stoltheden ved bolivianske retter og råvarer.

Det er den lokale NGO Melting Pot Bolivia, som er stiftet af den danske NGO IBIS og Claus Meyer, der er omdrejningspunkt for den nye bevægelse. Udover et årligt boliviansk madsymposium og andre lokale aktiviteter er det også Melting Pot Bolivia, der har været ansvarlige for at etablere en kokkeskole, hvor 23 elever løbende gennemgår halvandet års kokkeuddannelse. Den praktiske del af træningen gennemføres på restaurant GUSTU.

Et udstillingsvindue for Boliviansk madkulturs potentiale

Restaurant GUSTU åbnede officielt i april 2013 og har plads til 90 gæster. Alle restaurantens råvarer og vine er 100 procent bolivianske. Alle produkter, der anvendes i GUSTU’s føde- og drikkevareproduktion skal således være opdrættet, produceret, dyrket, behandlet og udviklet på boliviansk land og af bolivianske hænder, og der fokuseres særligt på råvarer fra småproducenter.

- Ved at hjælpe disse småproducenter med at få adgang til det større kommercielle marked, kan vi øge beskæftigelsen og det generelle niveau for landbrugsmetoder og -teknologi. Og som en ekstra gevinst får vi fremragende kvalitetsråvarer til vores restaurant, siger Michelangelo Cestari, administrerende direktør for GUSTU.

Høje sustainability standarder

Et af de grundlæggende krav til producenterne i GUSTU’s værdikæde er, at udbyderne skal have reel juridisk status. Derudover skal de have en gennemsigtig og ærlig organisationsstruktur, gode arbejdsforhold for deres ansatte og sørge for, at der ikke foregår børnearbejde på deres farm. Produkterne skal dyrkes, opdrættes og produceres under rene og hygiejniske forhold. GUSTU hjælper med at træne landmændene, så restauranten dermed kan garantere, at det miljømæssige hensyn bliver overholdt ved plantning, dyrkning og høst af råvarerne.

Disse høje sustainability standarder danner blandt andet grundlag for, at GUSTU kan skabe en positiv udviklingseffekt i deres værdikæde. Dette er også blevet anerkendt af den bolivianske præsident, som har udtalt, at GUSTU er en kilde til national stolthed.
Kontaktperson
Niels Evendt

Niels Evendt

Investment Director
Tel.: +45 33 63 75 52
Mob.: +45 22 68 75 52
ne@ifu.dk