Fibertex tredobler produktionen

Aalborg-virksomheden Fibertex, der producerer geotekstiler og industrielle tekstiler, vil med en trecifret millioninvestering indtage en række nye markeder syd for Sahara.

Fibertex åbnede i 2010 i samarbejde med en lokal partner og IFU en fabrik i Sydafrika til produktion af geotekstiler og industrielle tekstiler, der for eksempel kan anvendes i forbindelse med vej- og brobyggeri samt i bilindustrien.

IFU assisterede dengang Fibertex i forbindelse med forberedelsen og etableringen af virksomheden via fondens regionale kontor i Sydafrika. Dette gjaldt særligt i forhold til forhandlinger med myndigheder og de lokale partnere. Derudover bidrog IFU til at sikre en samlet finansieringsløsning, hvor både IFU og den sydafrikanske udviklingsfond indskød aktiekapital i den lokale virksomhed.

Nye tider for fibertekstilproducenten

Fem år efter etableringen i Sydafrika har Fibertex valgt at købe den lokale sydafrikanske partner ud af ejerkredsen. Således har Fibertex nu har øget sin ejerandel fra 26 til 74 procent, mens den resterende del af forretningen fortsat ejes af IFU. Sammen med IFU har Fibertex investeret yderligere omkring 50 mio. kr. i en ekstra produktionslinje, så selskabet nu kan producere 10.000 ton fibertekstil årligt, hvilket svarer til en tredobling af produktionen. Dette har også medvirket til en fordobling af antallet af medarbejdere, som nu er oppe på 120.

- Vores etablering i Sydafrika skulle gerne gå hen og blive en rigtig god forretning. Det har været en underskudsforretning i opstartsfasen, også mere end vi havde regnet med, men nu tredobler vi kapaciteten, fordi vi ser et godt fremadrettet potentiale, siger Jørgen Bech Madsen, administrerende direktør i moderselskabet Fibertex Nonwovens.

Planen er, at det sydafrikanske selskab efter tredoblingen af kapaciteten skal øge omsætningen med 50 procent i løbet af de næste to år. Der er således store forventninger til det sydafrikanske selskab, og ambitionerne stopper ikke der.

Afrikansk storoffensiv

Bilindustrien syd for Sahara vokser fortsat, og derudover er der på nuværende tidspunkt gang i mere end 300 byggeopgaver til mindst 50 mio. kr. stykket, der alle potentielt set har brug for fibertekstiler.

Fibertex forbereder sig derfor på en storoffensiv i hele regionen syd for Sahara. De lande, der er på tale, er f.eks. Kenya, Tanzania, Mozambique, Zambia, Demokratisk Republik Congo, Namibia samt vestafrikanske Nigeria og Ghana. Udfordringen for Fibertex bliver således i første omgang at få etableret et nyt distributørnetværk i disse lande.


 

Dansk partner
Periode
Land og region
IFU's aktiedeltagelse -
IFU's lån -
Forventet samlet investering -
Direkte lokal beskæftigelse
Kontaktperson
Johnny Ohgrøn Hansen

Johnny Ohgrøn Hansen

Regional Director, Southern Africa
Tel.: +27 11 467 4070/ 1287
joh@ifu.dk